Nybyggt – men bullrigt ändå
Andreas Kähäri tänkte på trafiken utanför Öbo-huset när han var på visningen vintern 2015, men oroade sig inte.
– I och med att huset är så nybyggt tänkte jag: ”det där har de justerat”, berättar han.
Nu har han och sambon insett att så inte är fallet, utan ljudet från trafiken stör i bostaden.
Andreas vände sig ganska omgående till deras hyresvärd Örebrobostäder för att be om ljudisolerade fönster. Men de fick nej. Huset är byggt så som det ska, menade Öbo, men öppnade för att paret kunde byta ut fönstren på egen hand och återställa vid flytt. Något som skulle innebära en kostnad på tiotusentals kronor och inte är aktuellt.
De två punkthusen är byggda 2008 och pekas ut som bullriga i studien från Arbets- och miljömedicin vid Örebro universitetssjukhus. De ligger intill en genomfartsled med en vägbula som ska hålla nere hastigheten. Men bulan gör även att trafiken bromsar och gasar – vilket ökar bullret.
Klagomålen ledde till att Öbo uppmärksammades på bullret och byggde ett bullerplank.
Men. Inte till hyresgästerna som klagat – utan på andra sidan vägen där Öbo byggde nya hus.
– Den tunga trafiken är jobbigast. Min sambo som är sjuk och sängliggande, måste ha öronproppar hela dagen. Och vi utnyttjar aldrig balkongen, utan har dörren stängd trots att balkongen är på 16 kvadrat och har en fantastisk utsikt mot Hjälmaren och ett naturskyddsområde, säger Andreas.
Trots att studien från Arbets- och miljömedicin vid Örebro universitetssjukhus visar att bullret i Andreas och flera andra nybyggda hus är störande, säger Petra Åhlund som gruppchef över projektutveckling på Öbo att man inget mer tänker göra.
– Vi måste gå efter något och det är lagar och riktlinjer. Om de ändras så att bullergränsen sänks, så får vi förhålla oss till det.
På grund av klagomålen gjorde Öbo en mätning i de aktuella husen 2011.
– Den visade att vi ligger innanför gränsvärdet så vi kommer inte åtgärda något, säger hon.