HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nykvarnsbostäder höjer hyran med 0,9 procent

Nykvarn Nykvarnsbostäder höjer hyran med 0,7 procent. Samtidigt får hyresgästerna en extrahöjning på 0,2 procent för att de får ett formellt samrådsavtal som ger inflytande vid upprustningar.

Ann Söderström, Nykvarnsbostäders vd, är ganska nöjd med årets hyresförhandlingar som gör att bolaget höjer hyran med 0,9 procent för sina 560 hyresgäster från och med den 1 maj.

– Men med tanke på hur mycket våra hyresgäster vill att vi ska göra så skulle vi behövt höja mer, säger hon.

Läs ocksåGatuprotest mot allmännyttans krav i GöteborgOla Terlegård och Catherine Holt är med och arrangerar en protest i Göteborg mot att de kommunala bostadsbolagen kräver att få höja hyran med 6,8 procent.

Hyresgästföreningen och Nykvarnsbostäder har sedan Ann Söderström tillträdde 2012 haft ett samarbete där hyresgästerna har fått säga sitt vid upprustningar i form av samråd. Nu formaliseras samarbetet i ett avtal som innebär att hyresgästerna får betala 0,2 procent i en engångskostnad för avtalet.

– Vi ville ha 0,9 i höjning för att vi har underhållsbehov och ökade kostnader och då kom i överens om att vi skulle lägga 0,2 procent på att vi tecknade ett avtal, säger hon.

Annons

Vanligtvis får inte bolag som tecknar ett samrådsavtal, som ger hyresgäster inflytande vid upprustning, betalt för det. Men nyligen tecknades ett avtal med privatvärden Ikano Bostäder där de fick 0,2 procent extra i årets förhandlingar för att de gick med på ett samrådsavtal. Nu har även kommunala bostadsbolaget Nykvarnsbostäder fått en höjning.

Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

Men Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att bolaget ville ha långt mer än 0,9 i höjning när förhandlingarna startade.

– I förhandlingarna så diskuterade vi hur vi kan motivera en höjning till 0,9 procent och det kan vi göra genom ökade kostnader för underhåll och drift och genom att en mer formell samrådsprocess innebär ökade kostnader för bolaget, säger han.

Annons

Han tror inte det är någon risk att det sprider sig så att fler kommunala bostadsbolag vill höja hyran för att teckna samrådsavtal.

Läs ocksåSå mycket höjer halländska värdar hyran 2023 – hela listan

– För ett litet bolag som Nykvarnsbostäder innebär det ökade kostnader så jag tycker det är befogat. Sedan innebär avtalet förbättringar eftersom hyresgästerna får välja mellan flera upprustningsnivåer, säger han.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.