Annons

Nyskilda i kläm – finns inga hem

Östersund Bostadsbristen slår hårt mot nyseparerade som söker nya hem. Nyskilda har sällan förtur i bostadskön och i Östersund söker allt fler ensamstående föräldrar hjälp hos socialen när situationen blir desperat.
Bröllopsfoto isärrivet
Foto: Åsa Eriksson
Ibland blir det inte som man tänkt sig. De som vill skiljas och bygga bo på varsitt håll kan få svårt att hitta en bostad idag.

Bostadsmarknaden präglas på många orter av ett lågt utbud av bostäder till salu och långa kötider till ett förstahandskontrakt. För den som då vill bryta upp ett förhållande och snabbt lösa bostadssituationen kan det bli tufft.
– Det är inte alla som är förutseende nog att i förväg ha planerat för en separation. Den kan komma plötsligt och för en del kan det få stora konsekvenser bostadsmässigt, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
Statistik från SBAB pekar mot att en betydande del av de par som vill gå skilda vägar skjuter på separationen på grund av bostadskrisen.
– Jag kan faktiskt inte tänka mig en värre situation än att tvingas leva i ett dött förhållande utan att kunna komma vidare. Dessvärre tror jag att det är verklighet för många därute som skulle leva ett annat liv om de kunde. Är det dessutom barn med i bilden så är det ju en förfärlig hemmiljö för dem att behöva leva i.
Claudia anser att bostadsdebatten oftast fokuserar på unga som inte kommer hemifrån eller äldre som saknar bostäder som ersätter den stora villan.
– Det är lyxproblem i jämförelse med de som ligger i skilsmässa. De är faktiskt en dubbelt utsatt grupp som tycks ha glömts bort i debatten. En separation är känslomässigt tung för alla inblandade och situationen akut.
I Östersund talar man om att allt fler ensamstående föräldrar blir bostadslösa. De som tidigare löst sin bostadssituation på egen hand, har nu hamnat bland de akut bostadslösa.
– Tidigare har hemlösproblematiken ofta centrerats till före detta eller nuvarande missbrukare. Numera innefattar problematiken även andra målgrupper, som ensamstående med barn. När det inte är lätt att hitta en bostad från en dag till en annan tvingas man till slut söka hjälp och då hamnar de hos oss på socialtjänsten, säger Helén Eurenius, chef för socialförvaltningen i Östersund.
Varken där eller i Sundsvall har allmännyttorna någon förtur för de som vill separera.
– Det finns inget utrymme för det. Vi brukar råda dem att söka sig till privatvärdar istället, säger Elenor Eriksson, chef för Kundservice och försäljning på Östersundshem.

Annons
Annons
Fakta: Då vill flest skiljas

Antalet skilsmässoansökningar per månad:

Januari: 2725
Mars: 2716
September: 2699
Oktober: 2667
Augusti: 2516
Juni: 2483
April: 2465
Februari:2463
November:2455
Maj: 2421
Juli: 2358
December: 2233

Källa: Domstolsverket (2015)

Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt Här går de mot trenden - nästa års hyreshöjning redan klar: "Skönt" Flyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock" 20-åring gjorde lumpen men fick inget bostadsbidrag – så gör du rätt: ”Svårt få tag på papper” Hyrde otillåtet i andra hand i fem år - därför får han ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.