Nyss höjdes hyran – nu riskerar 34 000 västsvenska hushåll ny hyressmäll

Nu börjar förhandlingarna om nästa års hyror för 34 000 västsvenska hushåll, i ett pärlband av kommuner från Varberg i söder till Orust i norr.
I Göteborg har ett stort antal privata hyresvärdar påkallat förhandling med Hyresgästföreningen. Dit hör exempelvis Ernst Rosén, Holger Blomstrand, HSB, Skandia och Tobisson. Kraven på höjda hyror omfattar 26 500 hushåll i staden.
Hittills har hyresvärdarna inte presenterat hur mycket de vill höja med. Däremot står det klart att hyreshöjningen ska gälla från och med årsskiftet.
De nya hyresförhandlingarna gäller även 2 600 hushåll i Kungsbacka som bland annat bor hos Aranäs och Fortinova. I Mölndal vill Heimstaden, HSB, Polstjärnan och flera andra privatvärdar höja hyran igen – 1 200 hushåll berörs.
En stort antal privatvärdar har också påkallat förhandlingar för sammanlagt 3 700 hushåll i Ale, Kungälv, Orust, Stenungsund, Tjörn och Varberg. Samtliga förhandlingar sker via ombudet Fastighetsägarna GFR.
Rekordtidiga hyresförhandlingar
Sammanlagt innebär det att hyresförhandlingar formellt redan pågår i ett 50-tal västsvenska kommuner. Det är rekordtidigt, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat om. Normalt brukar förhandlingarna starta först efter sommarens semesterperiod.
Fastighetsägarna GFR förklarar initiativet med att både hyresgäster och värdar behöver få besked om den nya hyresnivån med rimlig marginal.
– Vi behöver bli färdiga med förhandlingarna i tid och undvika retroaktivitet, sa vd Rikard Ljunggren till Hem & Hyra redan i mars.
Motbudet: ingen höjning alls
Hyresgästföreningen menar å sin sida att det inte går att börja förhandla förrän parterna är överens om ett gemensamt underlag. Där ingår viktiga faktorer som inflation, ränta och förvaltningskostnader.
Underlaget ska enligt tidplanen vara klart i augusti. Innan dess vill Hyresgästföreningen inte diskutera någon hyreshöjning alls.
– Då är vårt motbud noll procent, uppger region Västra Sveriges förhandlingschef Sofi Bringsoniou i ett pressmeddelande.
Enligt henne använder hyresvärdarnas ombud en oseriös förhandlingstaktik. Syftet med tjuvstarten är att få ut högre hyreshöjningar än vad som vore möjligt när underlaget är klart, menar hon.
Stor risk att skiljeman avgör hyran
Och så kan det också bli. Parterna har nu tre månader på sig att nå en uppgörelse på egen hand. Efter det – alltså i augusti – kan endera sidan välja att vända sig till hyresnämnden och begära en oberoende skiljeman. Då är det skiljemannen som bestämmer vad hyran ska bli.
Risken är att en sådan lösning blir dyrare för hyresgästerna. Hem & Hyra har tidigare visat att hyreshöjningarna har blivit högre när en skiljeman har avgjort saken, jämfört med om parterna förhandlar om hyran på vanligt sätt.
- Förhandlingarna om 2026 års hyror hos privata hyresvärdar startade rekordtidigt i år, redan i mars. I Västsverige var åtta kommuner först ut: Lerum, Lilla Edet, Lidköping, Partille, Strömstad, Tibro, Ulricehamn och Vårgårda.
- Nyligen startade förhandlingar i ytterligare 32 västsvenska kommuner.
- Och nu tillkommer alltså de kommuner som den här artikeln handlar om.