Annons

Nytt avtal ger inflytande vid renoveringar

Göteborg HSB:s hyresgäster i Göteborg ska få medbestämmande vid ombyggnad och renovering. Det är innebörden i ett avtal som bolaget har tecknat med Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Innehållet i avtalet med HSB kan sammanfattas i tre punkter:

1. Hyresgästerna ska ha inflytande vid ombyggnad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

2. Det ska finnas flera olika nivåer av renovering att välja på.

och

3. Hyreshöjningen ska vara fastställd innan hyresgästen bestämmer sig för att säga ja eller nej till ombyggnation.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Jesper Bryngelsson, som varit med och förhandlat fram avtalet för Hyresgästföreningens räkning, menar att inte minst det sista är viktigt.

– Tidigare har många hyresgäster varit tvungna att göra sina val i blindo. Nu kommer vi att prata pengar hela resan, det gör att hyresgästerna kan förstå vilken skillnad deras olika val gör, säger han.

Annons

Att det finns olika nivåer att välja på vid renoveringar förekommer redan idag i vissa fall. Men Jesper Bryngelsson menar att det måste vara verkliga skillnader om det ska vara meningsfullt.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

– Ibland är det inte riktiga val, utan människor upplever att hur de än väljer så blir det lik förbaskat för dyrt. Vi vill att de som bor i lägenheterna idag ska känna att de har råd att välja minst ett alternativ, säger han.

Samtidigt sticker han inte under stol med att både nivåer och inflytande är definitionsfrågor. Det är inte säkert att allt blir frid och fröjd bara för att det finns ett avtal.

– Frågan är förstås vad det är värt? Det kommer att visa sig. Men jag tror att det är värt mycket bara att två parter har tittat varandra i ögonen och sagt ”nu har vi ett avtal om det här”, säger Jesper Bryngelsson.

Dessutom kommer avtalet att utvärderas när en tid har gått. Har de boende känt att de haft möjlighet att påverka? Har de inte det så kommer Hyresgästföreningen att ta nya tag, lovar Jesper Bryngelsson.

Även från HSB:s sida är man nöjda med överenskommelsen.

Annons

– Syftet med avtalet är att ge våra hyresgäster möjlighet till dialog och inflytande över sin boendesituation, socialt såväl som ekonomiskt, säger Kristian Isberg, fastighetschef på HSB Göteborg, i ett pressmeddelande.

Omkring 1 700 hushåll är idag hyresgäster hos HSB i Göteborg.

– Att kunna påverka sitt boende skapar de bästa förutsättningarna för trygghet och engagemang. Och det är något som är extra viktigt för oss på HSB som medlemsägd organisation, säger Kristian Isberg.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.