HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nytt avtal ger inflytande vid renoveringar

Göteborg HSB:s hyresgäster i Göteborg ska få medbestämmande vid ombyggnad och renovering. Det är innebörden i ett avtal som bolaget har tecknat med Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Innehållet i avtalet med HSB kan sammanfattas i tre punkter:

1. Hyresgästerna ska ha inflytande vid ombyggnad.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

2. Det ska finnas flera olika nivåer av renovering att välja på.

och

3. Hyreshöjningen ska vara fastställd innan hyresgästen bestämmer sig för att säga ja eller nej till ombyggnation.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

Jesper Bryngelsson, som varit med och förhandlat fram avtalet för Hyresgästföreningens räkning, menar att inte minst det sista är viktigt.

– Tidigare har många hyresgäster varit tvungna att göra sina val i blindo. Nu kommer vi att prata pengar hela resan, det gör att hyresgästerna kan förstå vilken skillnad deras olika val gör, säger han.

Att det finns olika nivåer att välja på vid renoveringar förekommer redan idag i vissa fall. Men Jesper Bryngelsson menar att det måste vara verkliga skillnader om det ska vara meningsfullt.

Läs ocksåHåkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronorTinna Knapes och Håkan Janssons specialbyggda kök revs ut. Sedan chokchöjde värden hyran. Nu sänks den igen och de får pengara tillbaka.

– Ibland är det inte riktiga val, utan människor upplever att hur de än väljer så blir det lik förbaskat för dyrt. Vi vill att de som bor i lägenheterna idag ska känna att de har råd att välja minst ett alternativ, säger han.

Samtidigt sticker han inte under stol med att både nivåer och inflytande är definitionsfrågor. Det är inte säkert att allt blir frid och fröjd bara för att det finns ett avtal.

– Frågan är förstås vad det är värt? Det kommer att visa sig. Men jag tror att det är värt mycket bara att två parter har tittat varandra i ögonen och sagt ”nu har vi ett avtal om det här”, säger Jesper Bryngelsson.

Dessutom kommer avtalet att utvärderas när en tid har gått. Har de boende känt att de haft möjlighet att påverka? Har de inte det så kommer Hyresgästföreningen att ta nya tag, lovar Jesper Bryngelsson.

Även från HSB:s sida är man nöjda med överenskommelsen.

– Syftet med avtalet är att ge våra hyresgäster möjlighet till dialog och inflytande över sin boendesituation, socialt såväl som ekonomiskt, säger Kristian Isberg, fastighetschef på HSB Göteborg, i ett pressmeddelande.

Omkring 1 700 hushåll är idag hyresgäster hos HSB i Göteborg.

– Att kunna påverka sitt boende skapar de bästa förutsättningarna för trygghet och engagemang. Och det är något som är extra viktigt för oss på HSB som medlemsägd organisation, säger Kristian Isberg.

Läs också Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Chockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.