Annons

Nytt avtal ger inflytande vid renoveringar

Göteborg HSB:s hyresgäster i Göteborg ska få medbestämmande vid ombyggnad och renovering. Det är innebörden i ett avtal som bolaget har tecknat med Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Innehållet i avtalet med HSB kan sammanfattas i tre punkter:

1. Hyresgästerna ska ha inflytande vid ombyggnad.

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

2. Det ska finnas flera olika nivåer av renovering att välja på.

och

3. Hyreshöjningen ska vara fastställd innan hyresgästen bestämmer sig för att säga ja eller nej till ombyggnation.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Jesper Bryngelsson, som varit med och förhandlat fram avtalet för Hyresgästföreningens räkning, menar att inte minst det sista är viktigt.

– Tidigare har många hyresgäster varit tvungna att göra sina val i blindo. Nu kommer vi att prata pengar hela resan, det gör att hyresgästerna kan förstå vilken skillnad deras olika val gör, säger han.

Annons

Att det finns olika nivåer att välja på vid renoveringar förekommer redan idag i vissa fall. Men Jesper Bryngelsson menar att det måste vara verkliga skillnader om det ska vara meningsfullt.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

– Ibland är det inte riktiga val, utan människor upplever att hur de än väljer så blir det lik förbaskat för dyrt. Vi vill att de som bor i lägenheterna idag ska känna att de har råd att välja minst ett alternativ, säger han.

Samtidigt sticker han inte under stol med att både nivåer och inflytande är definitionsfrågor. Det är inte säkert att allt blir frid och fröjd bara för att det finns ett avtal.

– Frågan är förstås vad det är värt? Det kommer att visa sig. Men jag tror att det är värt mycket bara att två parter har tittat varandra i ögonen och sagt ”nu har vi ett avtal om det här”, säger Jesper Bryngelsson.

Dessutom kommer avtalet att utvärderas när en tid har gått. Har de boende känt att de haft möjlighet att påverka? Har de inte det så kommer Hyresgästföreningen att ta nya tag, lovar Jesper Bryngelsson.

Även från HSB:s sida är man nöjda med överenskommelsen.

Annons

– Syftet med avtalet är att ge våra hyresgäster möjlighet till dialog och inflytande över sin boendesituation, socialt såväl som ekonomiskt, säger Kristian Isberg, fastighetschef på HSB Göteborg, i ett pressmeddelande.

Omkring 1 700 hushåll är idag hyresgäster hos HSB i Göteborg.

– Att kunna påverka sitt boende skapar de bästa förutsättningarna för trygghet och engagemang. Och det är något som är extra viktigt för oss på HSB som medlemsägd organisation, säger Kristian Isberg.

Läs också Hyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter Sökes: hyresgäster – från byggboom till brist på inflyttare på bara några år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.