Annons

Nytt grepp ska locka yngre

Kinda Hyresgästföreningens förtroendevalda i Kinda-Ydre blir allt äldre och allt färre. Nu testar föreningen ett nytt grepp för att försöka vända trenden.
Foto: Jenny Knutsson
Mikael Kronstrand, till vänster, och Kent Gustavsson är oroade för Hyresgästföreningens framtid i Kinda-Ydre. De hoppas att Sandrah Sköld och fler, framför allt unga, ska vilja engagera sig.

Det är mörkt ute men det lyser i fönstren i många av radhuslägenheterna i bostadsområdet Tävelstad i Rimforsa.

Sandrah Sköld ska precis sätta sig för att äta middag med familjen när det ringer på dörren. Utanför står Mikael Kronstrand, ordförande i Hyresgästföreningen Kinda-Ydre och Kent Gustavsson som jobbar som verksamhetsutvecklare på föreningen. De vill bjuda in Sandrah till ett möte för att berätta hur man som medlem kan engagera sig. Det kan till exempel handla om att vara med och förhandla hyran med hyresvärden.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

– Vi behöver bli fler och helst också yngre, förklarar Mikael Kronstrand.

Tidigare har föreningen visat upp sig i samband med marknadsdagar och andra aktiviteter, men det har inte gett fler aktiva. Därför testas nu metoden att knacka dörr hos medlemmar. Sedan 2003 har Hyresgästföreningen tappat fler än varannan förtroendevald i Kinda-Ydre. Dessutom har alla lokala hyresgästföreningar lagts ner. Tidigare fanns det två i Kisa och en i Rimforsa.

När Hem & Hyra i nummer 5/2018 granskade folkrörelsens utveckling så visade sig också att medelåldern bland de förtroendevalda i Östergötland är högst just här, 72 år. Mikael Kronstrand är 54 år.

Läs ocksåBostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

– Jag är yngst i styrelsen, berättar han.

Spelar de förtroendevaldas ålder någon roll?

– Ja, det är klart att den gör. Det bästa är att ha så stor spridning som möjligt eftersom vi representerar medlemmar i alla åldrar, säger Mikael Kronstrand, som betonar att han även tycker att det är viktigt med blandning när det gäller till exempel kön och etnisk bakgrund.

Annons
Läs ocksåHär får falska Tiptapp-föraren fri lejd in på kommunens tipp: "Kan inte yttra mig"

Varför?

– Därför att annars finns det risk att vi blir inskränkta i vårt arbete. Det behövs nya impulser, säger han.

Både Mikael Kronstrand och Kent Gustavsson känner oro för föreningens framtid i Kinda och Ydre och vill nu försöka vända trenden.

– Det går inte bara att sitta stilla utan att göra någonting, säger Kent Gustavsson.

Det är därför de står utanför Sandrah Skölds dörr den här höstkvällen. Hon tackar ja till att komma på det planerade mötet. Kanske kan det leda till något mer, även om hon inte vill lova något i nuläget.

– Jag är ju föreningsmänniska egentligen, säger hon.

Varför tror du att så få unga vill engagera sig?

Annons

– Jag tror att många inte tycker att det verkar roligt och att man tror att man ändå inte kan påverka någonting, säger Sandrah Sköld.

Själv skulle hon vilja jobba för en bättre utemiljö i området. Framför allt vill hon ha bort ett träd som skymmer och skräpar ner på gården utanför hennes radhuslägenhet. Att hålla hyran på en rimlig nivå tycker hon också är viktigt.

Även Sandrahs granne Gudrun Nääs låter sig skrivas upp på listan.

– Jag kommer på mötet i alla fall så får vi se, säger hon.

När kvällen är slut har Mikael Kronstrand och Kent Gustavsson fått ihop en lista med sex namn. I dag finns åtta förtroendevalda i Kinda-Ydre.

– Vi hoppas att i alla fall några av dem vill engagera sig. Det här handlar om föreningens överlevnad lokalt. Det är ju hyresgästerna som har bäst koll på vad som händer där de bor, säger Kent Gustavsson.

Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.