Annons

Nytt hyresbud i Dalarna

Avesta ​Avestas kommunala bostadsföretag Gamla Byn vill höja hyrorna med 3,3 procent från årsskiftet. "Förhållandevis måttligt", säger förhandlare Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen. Men han gillar inte den så kallade riskpremie som kommunen tar ut av sitt bostadsföretag.

​Hyresgästföreningen har under flera år kritiserat de regler och krav som Avesta kommun  ställer på sitt bostadsföretag. Bland annat vill kommunen ha 1,6 miljoner kronor i en så kallad riskpremie.

– Det vanliga är ju att kommunerna tar ur en borgensavgift för att bostadsföretagen får låna till förmånliga villkor av kommunen. Men Avesta tvingar Gamla Byn att låna i kommunens internbank och det är varken lönsamt för företaget eller konkurrensneutralt, säger Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Borgensavgiften som införts syftar till att inte ge de kommunala bostadsföretagen fördelar framför de privata men i Avesta kommuns och Gamla Byns fall har resultatet alltså blivit ett annat.

Annons

– Förutom att företaget alltså är tvunget att låna hos kommunen så finns det inget som tyder på att det är fördelaktiga lån de tvingas ta. Tvärtom är räntorna lika höga som om  Gamla Byn lånat i en vanlig bank och då finns ju ingen anledning att ta ut en riskpremie, säger Marcus Kjellin.

 

Annons
Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.
Fakta: Hyresbud i Dalarna

Falun                      2,4 procentLudvika                  3,0 procentAvesta                    3,3 procent

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.