Annons

Nytt hyresbud i Dalarna

Avesta ​Avestas kommunala bostadsföretag Gamla Byn vill höja hyrorna med 3,3 procent från årsskiftet. "Förhållandevis måttligt", säger förhandlare Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen. Men han gillar inte den så kallade riskpremie som kommunen tar ut av sitt bostadsföretag.

​Hyresgästföreningen har under flera år kritiserat de regler och krav som Avesta kommun  ställer på sitt bostadsföretag. Bland annat vill kommunen ha 1,6 miljoner kronor i en så kallad riskpremie.

– Det vanliga är ju att kommunerna tar ur en borgensavgift för att bostadsföretagen får låna till förmånliga villkor av kommunen. Men Avesta tvingar Gamla Byn att låna i kommunens internbank och det är varken lönsamt för företaget eller konkurrensneutralt, säger Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Borgensavgiften som införts syftar till att inte ge de kommunala bostadsföretagen fördelar framför de privata men i Avesta kommuns och Gamla Byns fall har resultatet alltså blivit ett annat.

Annons

– Förutom att företaget alltså är tvunget att låna hos kommunen så finns det inget som tyder på att det är fördelaktiga lån de tvingas ta. Tvärtom är räntorna lika höga som om  Gamla Byn lånat i en vanlig bank och då finns ju ingen anledning att ta ut en riskpremie, säger Marcus Kjellin.

 

Annons
Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider
Fakta: Hyresbud i Dalarna

Falun                      2,4 procentLudvika                  3,0 procentAvesta                    3,3 procent

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.