Nytt klartecken för fler minibostäder
Den första lilla stugan i Lund har blivit uppmärksammad för att den bara är 8,8 kvadratmeter. Studentbostadsbolaget AF Bostäder byggde den för att undersöka om och hur man kan få fram billigare studentlyor. Lunds kommun beviljade tillfälligt bygglov, trots att den inte uppfyller Boverkets krav.
Men när man ville gå vidare och bygga fler blev det stopp. Sedan juni 2011 har det varit en lång radda av beslut och överklaganden i ärendet.
På ena sidan står Boverket som hävdar att man måste följa kraven på tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Om man inte ska ha tillgänglighetskrav är det en fråga som ska avgöras politiskt, inte genom dispenser, anser Boverket.
På andra sidan står AF Bostäder, som betonar att det hela bara är ett experiment för att vetenskapligt kunna studera hur hyresgästerna upplever att det är att bo i så små bostäder. Det kan sedan ge ett underlag för framtida diskussioner om hur man kan bygga billiga studentbostäder.
Boverkets avslag på dispensensökan överklagades av AF Bostäder till mark- och miljödomstolen i Växjö, som gav dispens för en första etapp. Boverket överklagade detta och nu har mark- och miljööverdomstolens dom kommit.
Den innebär att AF Bostäder kan gå vidare med att bygga 22 experimentbostäder på mellan 10 och 37 kvm för en till tre hyresgäster. En bostadsforskare som ska utvärdera hyresgästernas syn på minilägenheterna.
Mark- och miljööverdomstolen motiverar beslutet med att experimentet inte kommer att medföra en oacceptabel risk för människors hälsa eller säkerhet. Dessutom är det ett angeläget syfte att pröva nya lösningar för att tillgodose ett känt och prioriterat behov, skriver rätten, och därför får AF Bostäder dispens i detta enskilda fall.
Domen kan överklagas till Högsta domstolen.
Bostadsminister Stefan Attefall (KD) har tidigare berättat för Hem & Hyra att han följer ärendet noga och att han kan tänka sig att se över lagstiftningen. Boverket har också fått i uppdrag att rensa bort alla onödiga regler.
– Det finns starka skäl för att vara mer flexibel när det gäller just studentbostäder. Jag vill skapa goda förutsättningar för att bygga.