Annons

Nytt mögellarm i bostäder

Nyheter ​Hundratusentals bostäder kan ha mögel i badrummen. Dåliga fuktspärrar bakom kakel i våtrum orsakar fuktskador i bostadshus, enligt en rapport från SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
Nyligen slogs det larm om fuktskador i putsfasader. Nu kommer ännu en mögelvarning, denna gång handlar det om kaklade badrum.
En utredning av Anders Jansson på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, varnar för omfattande fukt- och mögelrisker på kaklade våtrumsytterväggar med träregelstomme.
Rapportens beräkningar visar att det är stor risk för fukt- och mögelskador i våtrumsväggar mot fasaden. Orsaken är att fukt tar sig in i fästmassan bakom kaklet när man duschar och sen sprider sig vidare ut i konstruktionen om tätskiktet inte är tillräckligt tätt mot vattenånga.
– Det krävs ett tätskikt med stort motstånd mot genomgång av vattenånga för att undvika skador. Skadefall har visat att det förekommer fuktskador i de här konstruktionerna, säger Anders Jansson och tillägger att det finns bra fuktspärrar, men att de är dyrare och därför inte används i samma utsträckning.
– Man ska inte ha duschplatsen vid ytterväggen så att man duschar på väggen. I övriga väggar finns inte plastfolien mot gipsskivan, som man har i en yttervägg med träregelstomme.
– När fästmassan bakom kaklet i ytterväggen blir fuktig så belastas tätskiktet konstant med hög fuktighet. Har du en traditionell plastmatta på väggen så rinner vattnet bort på en gång. 
 
Den första juli träder Boverkets nya byggregler i kraft som ställer krav på tätskiktens ”ånggenomgångsmotstånd”. Kravet kommer att bli 1 000 000 sekundmeter (hur mycket fukt som går igenom ytan).
Tidigare har det inte funnits några krav alls, vilket har lett till att undermåliga produkter använts, enligt Anders Jansson.
– Rapporten gör mig djupt bekymrad. Nästan allt byggs på samma sätt i Sverige, därför blir omfattningen så stor när man bygger fel. Det många boende som kan drabbas av mögel i sina kaklade badrum, säger Gun-Britt Solberg, VD för Byggkvalitetsrådet BQR.
– Jag kommer nu att föreslå BQR:s styrelse att vi tar fram en katalog med goda exempel och förslag på bra lösningar för byggbranschen, säger hon.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Värden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flytta Möglet har tagit greppet om deras hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.