Annons

Nytt projekt avgör framtida hyror i Östersund

Östersund Hyresgästföreningen har tillsammans med fastighetsägare i Östersund påbörjat ett stort projekt för att kartlägga hyresmarknaden. Arbetet ska ligga till grund för framtida hyressättningar. En enkät har gjorts för att ta reda på i vilka områden Östersundsinvånarna helst vill bo.

Östersundsbostäder, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Landstingsbostäder har startat ett långsiktigt samarbetsprojekt om framtida hyressättningar i kommunen.

– Vi ska utveckla ett system för att få rättvisare hyror på orten, säger Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen i Östersund och en av dem som sitter med i projektgruppen.
Arbetet är omfattande och inkluderar hela Östersundsbostäders fastighetsbestånd på 5 000 bostäder, och i ett senare skede eventuellt också privata fastighetsägare. Projektet beräknas ta flera år innan ett användbart hyressättningssystem arbetats fram.
– Vi ska bedöma bruksvärdet på bostäderna och ett av målen är att höja statusen för hyresrätten, säger Hasse Dahl.
En enkät har gått ut till hyresgästerna i Östersund för att få svar på frågor om var de helst vill bo. Frågor har också ställts angående hur mycket man är beredd att betala för att bo i ett attraktivt område och för att få en högre standard.
I utvärderingen av enkäten står att läsa att ”marknaden värderar det mest attraktiva läget som värt drygt +1 500 kr/månad jämfört med det minst attraktiva läget där utgångsläget är en ”normal” 3:a på ca 70 kvm med en hyra på ca 4 500 kr/mån.”
De som svarat på enkäten uppger också att det viktigaste förutom läget är bostadens standard och funktion. De flesta föredrar en ”normal” standard oavsett hur man bor idag.  Man vill heller inte betala mer än max 700 kronor mer i månaden för en genomsnittstrea för en högre standard (nyproduktion/nyrenoverat).
Huvudsyftet med undersökningen var att få veta hur pass stor betydelse läget har för de boende.
Men Hasse Dahl är noga med att understryka att det inte handlar om att ta fram material för att införa marknadshyror på orten.
– Marknadshyror är hyror där tillgång och efterfrågan styr och det är inte det vi håller på med i det här projektet, utan det vi gör är inom ramen för bruksvärdessystemet. En framtida anpassning av hyrorna kommer också att ske etappvis, säger han.
Östersundsbostäders vd Bengt Rådman vill också lugna eventuellt oroliga hyresgäster.
– Det finns ingen anledning att tro att vi kommer att chockhöja några hyror. Läget utgör bara en liten del av hyresberäkningen. Vårt projekt är ett grundläggande jobb där alla parametrar kommer att tas med, säger Bengt Rådman till Hem & Hyra per telefon från New York.

 

Här vill Östersundsborna helst bo:

Annons
1. Centrum
2. Karlslund
3. Centrum Öst
4. Odenslund
5. Centrum Norr
6. Hornsberg
7. Frösön
8. Söder
9. Odensala
10. Marielund
11. Valla
12. Blomängen
13. Körfältet
14. Brunflo
15. Lugnvik
16. Fjällmon
17. Skogsmon
18. Ängsmon
19. Lit/Häggenås
20. Fåker/Tandsbyn

 

Annons

 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Om enkäten: Drygt 1 000 av 2 000 tillfrågade mellan 18 och 75 år svarade på postenkäten som skickades ut till ett urval boende i hyresrätt, bostadsrätt och villa.

 

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.