Annons

Nytt tvåårsavtal med Botkyrkabyggen

Stockholm Botkyrkabyggen höjer hyran med 1,6 procent 2019 och 2020. i Avtalet ingår att bolaget ska öka satsningarna på trygghetsarbetet. Detta efter att bolaget och Hyresgästföreningen har skrivit under ett tvåårsavtal.

Hyresgästföreningen och flera hyresvärdar håller fortfarande på att förhandla om hyreshöjningarna för 2017 och 2018.

Detta medan Botkyrkabyggen och Hyresgästföreningen redan är överens om höjningarna för 2019 och 2020. Enligt avtalet så höjs hyran med 1,6 procent från första januari 2019 och lika mycket från januari 2020. Av höjningen är 0,25 procent öronmärkta till Botkyrkabyggens trygghetssatsningar. Bolaget ska bland annat installera aptussystem i hissar så att man bara kan åka till sin våning och slipper obehöriga, sätta upp glasväggar i tvättstugor, bättre belysning, satsning på utemiljöer, lekplatser, och projektet Qvinna i Botkyrka som ger hyresgäster jobb hos bolaget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Stefan Björk, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm är nöjd med avtalet.

– Jag gillar att det är långsiktig, då vet hyresgästerna hur stor höjningen blir. När de årliga förhandlingarna är klara så kan vi ägna tid åt andra viktiga saker, säger han.

En höjning med 1,6 procent är ganska hög, hur ser du på nivån?
– Den är rimligt utifrån hur deras ekonomi ser ut och de behöver de här nivåerna för att kunna fortsätta genomföra satsningar i bolaget, inte minst satsningar på att öka tryggheten, säger han.

Annons
Läs också8 000 hyresgäster erbjuds billigare renovering

Ni förhandlade fram ett tvåårsavtal för två år sedan också och har nyligen kommit överens om ett upprustningsavtal som innebar en relativt låg hyreshöjning. Varför går det så lätt att förhandla med Botkyrkabyggen?– Både vi och dem vill förhandla och komma överens, vi har en bra och öppen dialog, de har delat med sig av deras budget så vi har kunnat ha ett bra samtal

Fredrik Vitrera Luiga, ekonomichef på Botkyrkabyggen, är nöjd med överenskommelsen med Hyresgästföreningen.

– Det har varit stor lyhördhet och respekt i förhandlingarna och det tror jag har lett till att vi lyckats så bra och blivit klara så snabbt.

Tvåårsavtalet innebär att hyresgästerna inte behöver känna osäkerhet om hur stora höjningarna blir de närmaste åren och för bolaget innebär det att de vet hur mycket pengar de kan satsa på olika åtgärder.

Annons

– Det skapar en långsiktig ekonomisk hållbarhet, säger han.

Fredrik Vitrera Luiga betonar att fokus i förhandlingarna har varit på åtgärder som ökar tryggheten och trivseln i bostadsområdena.

– Vi kommer att genomföra en rad satsningar de närmaste åren. Det är för våra hyresgäster och för att de ska känna sig trygga i sina hem, säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.