Annons

8 000 hyresgäster erbjuds billigare renovering

Botkyrka Nytt badrum och blandare i köket. Men inget mer. Botkyrkabyggen gör det nödvändigaste vid renovering och höjer hyran med 700 kronor jämfört med 1 000 kronor tidigare. Den som vill får sedan göra tillval och betala mer.

Upprustning av lägenheten följs inte sällan av en kraftig hyreshöjning. Men hur stor hyreshöjningen blir och hur mycket hyresgästerna får vara med och bestämma skiljer sig åt mellan hyresvärdarna. Alltifrån att hyran höjs med flera tusen och du har noll inflytande till måttliga höjningar och stort inflytande.

Botkyrkabyggen och Hyresgästföreningen region Stockholm har kommit överens om ett nytt upprustningsavtal där du kan få din lägenhet renoverad för en höjning på 700 kronor i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I det gamla avtalet ingick renovering av kök och badrum och hyran höjdes med cirka 1 000 kronor. Enligt det nya avtalet byts bara blandare i köket medan badrummet helrenoveras. Kostnaden är sänkt till 700 kronor i månaden. Den som vill kan sedan välja olika tillval. Stefan Björk, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm är nöjd med förhandlingarna och avtalet.
– Det är bra att hyrorna hålls nere och att Botkyrkabyggen tar ansvar och inte bara river ut alla kök och byter utan låter de som vill välja olika tillval, säger han.

Jan-Erik Sandh, Affärsområdeschef på Botkyrkabyggen, säger att det har varit ett bra förhandlingsklimat med Hyresgästföreningen.
– Nu har vi en bra modell för att renovera badrum vilket leder till att vi kan använda samma metod i flera hus, vilket gör att det blir både effektivare och lägre kostnader, säger han.

Annons

Flera bostadsbolag har valt att låta hyresgästerna välja mellan olika renoveringsnivåer. Men Botkyrkabyggen arbetar efter en annorlunda modell. Alla får en basrenovering och utöver det kan hyresgästerna välja ytterligare tillval. Förhandlingar pågår mellan bolaget och Hyresgästföreningen om att utveckla även tillvalen i olika paketlösningar, hur de ska se ut och vad de ska kosta.

Läs ocksåHyresgäster kluvna till prisbelönt renovering

Det kan till exempel vara kökspaket där köket renoveras, trygghetspaket där det till exempel ingår säkerhetsdörr och ”smarta” brandvarnare i flera rum som synkroniseras eller rumspaket där man kan välja att få ommålat, nya lister och mattor i ett rum.
– Det är helt frivilligt för hyresgästerna att välja om de vill ha ett paket, men vi hoppas vi har klart en lösning innan sommaren.

Tanken är att modellen ska användas när Botkyrkabyggen renoverar 600 – 700 lägenheter per år de kommande åren för att om tolv år ha betat av de 8 000 lägenheterna som ska renoveras.
– Vi kommer att börja använda den nya modellen i hela Botkyrkabyggen. Fittja, Storvreten och Alby ligger närmast i planeringen för badrumsrenoveringarna.

Annons

Botkyrkabyggen planerar även att byta fönster, fasader och förbättra tryggheten och den yttre miljön.

Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.
Läs också Morddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern Hyresvärden bygger padelbana – och vill samtidigt höja hyran Trots elbilsboom – 66 laddplatser för elbilar står outhyrda hos Botkyrkabyggen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.