HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Öbo ger tak över huvudet för ensamkommande

Nyheter Örebrobostäder hyr ut 20 tomma rivningslägenheter för en krona till Örebro Stadsmission för att lösa den akuta situationen för bostadslösa ensamkommande ungdomar.
Foto: Anna Rytterbrant
Örebrobostäder hyr ut 20 lägenheter för 1 krona till Örebro Stadsmission som arbetar mot hemlöshet.

Rivningen av 20 studentlägenheter i Brickebacken i Örebro blev försenad. Det fick Öbo att erbjuda Stadsmissionen att hyra dem för en krona under tre månader fram till rivningen i maj.

Bakgrunden var att personal på Öbo blivit berörda av en uppmärksammad artikelserie som tidningen Nerikes Allehanda publicerat om fem ensamkommande ungdomar i hemlöshet.

Läs ocksåSvalt intresse att bygga tillsammans – än så länge

– Vi har sedan i våras haft ett boende i våra egna lokaler, men vi vet att behovet är större än vårt antal platser. Och i slutet av förra veckan fick vi frågan från Öbo om vi ville hyra lägenheterna för den symboliska summan av en krona mot att vi tar ett boendeansvar i huset, säger Monica Gunnarsson som är direktor på Stadsmissionen.

Vad innebär boendestödet?
– Volontärer och anställda kommer att behöva ha kontakt med killarna och hjälpa dem och har koll på att det inte sker något som inte ska ske: kriminella handlingar eller droger eller liknande. Vi har upplevt att det inte är några problem med dem vi haft boende hos oss innan, utan att de är motiverade och har en högsta önskan att få stanna här. Därför är de måna om att vi jobbar tillsammans med allt från ordning och reda till att sköta skolan.

Hur många hemlösa ungdomar rör det sig om?
– Det vet vi faktiskt inte. VI har 17 boende hos oss, men mörkertalet är stort. Och nu har det ringt skolpersonal och från kyrkor hela förmiddagen sedan det blev känt att Öbo öppnar dessa lägenheter för den här målgruppen. Det vi har är 37 sängar och jag hoppas att det är tillräckligt.

Läs ocksåHyresgästerna byggde sitt eget unika hyreshus

Vad ställer ni för krav för att man ska bo hos er?
– Först och främst ska de gå i gymnasieskolan och i första hand skolorna i Örebro kommun. I andra hand om man går i skolor i grannkommunerna. Sen kommer vi sätta upp ett regelverk kring lägenheterna om vad som är okej och inte.

Varför har ni valt att prioritera den här gruppen?
– Det handlar inte om att sätta grupper mot varandra utan vi ser att det här är den gruppen som helt saknar skyddsnät. Övriga som bott i samhället har ett annat skyddsnät och vi har stödverksamhet även för dem. Sedan är det så att om vi inte fyller rummen, så kommer vi så klart att hålla öppet för andra också. Men viktigt är att det här är en kortsiktig lösning på bara tre månader. Det är tak över huvudet, inte en bostadslösning.

Det finns ju en del människor som alltid tycker att det är dåligt när den här gruppen prioriteras. Vad har du att säga till dem?
– Vi försöker genom våra insatser att hjälpa alla vi kan och har verksamheter som riktar sig både till dem som just kommit och till dem som lever i hemlöshet och har bott i Örebro länge. För oss är det inte ”vi och dom” utan för oss är det ”vi – allihopa”.

Läs ocksåSpelberoendet förstörde hans liv

– Sen kan jag bara konstatera att det är lätt att komma med åsikter, men att de kanske i stället kan fundera över ”vad kan jag göra?”. Förändring börjar hos en själv. De som är kritiska till vad vi gör, kan i stället tänka över vad de själva gör för att hjälpa de andra grupperna. Det hjälper ju inte att bara tala om vad som andra gör negativt, utan den som har åsikter får gärna göra något positivt själv.

Vad kan man göra om man vill stötta er?
– Man kan anmäla sig som volontär eller stötta oss med gåvor eller bidrag via vår hemsida. För även om det är generöst av att vi får hyra lägenheterna för en krona kommer vi ändå behöva köpa in en del. Till exempel madrasser, kuddar och täcken och det kostar ju en del, säger Monica Gunnarsson.

Hem & Hyra har försökt att nå Öbo:s vd Ulf Rohlén för en kommentar men inte lyckats.

Läs också Skuldsanering ökar i Jönköping och Kalmar Nationell riskanalys efter knivdådet i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.