HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Öbo inspirerade hyresgäster att bygga brandfarlig ljusstake

Nyheter När Arvika Fastighets delar ut brandfiltar inför jul, visar Örebrobostäder hur man tillverkar en brandfarlig ljusstake på instagram.

Det är SVT nyheter Örebro som först uppmärksammade att Örebrobostäder på sitt instagram-konto la ut en inspirationsbild och tipsade om hur man själv kunde tillverka en ”enkel, billig och klimatsmart” adventsstake med en tjock björkgren från skogen.

Men bilden visades redan för ett år sedan i Örebrobostäders kundttidning Boinsikt. Den föreställer en rund björkgren med fyra borrade hål där långa ljus satts ner.

Läs också Dina saker kan bli en fara

P-O Staberyd är chef på Nerikes brandkår och säger till SVT att han är förvånad över att Örebrobostäder tipsar om att göra en så brandfarlig ljusstake. Han ser flera problem med den.

– Vi vill att ljusstakar ska vara tillverkade i material som inte är brännbara. Ljusen ska kunna brinna ner hela vägen utan att det innebär någon brandfara, säger han till SVT.

Eftersom ”ljusstaken” är rund på undersidan kan den lätt tippa, vilket P-O Staberyd också vill varna för.

– Den är ytterst olämplig helt enkelt och inget vi vill se i Öbo:s lägenheter, säger han.

Örebrobostäders kommunikationschef Harriet Arnold säger till SVT att ”bilden lades upp i rent inspirationssyfte, och att den bortglömda säkerhetsaspekten är en tankelapsus.”

– Vi blev helt enkelt förledda av den fina bilden. Vi får göra en pudel och jag kan inte säga annat än att det är jättetråkigt och jättedumt, säger hon.

Nu är bilden borttagen från instagram men den finns kvar i kundtidningen på nätet.

– Vi fick inga reaktioner på bilden när den var publicerad i Boinsikt förra året. Men vi tänker inte visa den någon mer gång, säger Harriet Arnold till Hem & Hyra.

Hem & Hyra berättade tidigare under hösten att Arvika Fastighets delat ut brandfiltar till sina hyresgäster. Kanske något för Öbo att inspireras av?

– Vi har brandvarnare i alla lägenheter, vi har dock inte tagit något beslut om att dela ut brandfiltar, säger Harriet Arnold.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.