HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Oenighet kring åtgärdsföreläggande

Jönköping Oenigheten kring två ärenden i Jönköping kvarstod efter sammanträde i Hyresnämnden i måndags. Stridsfrågan handlar om huruvida slitage beror på underhållsbrist eller onormalt slitage. – I ena fallet handlar det om en värd som varit upp i nämnden flera gånger tidigare, säger Mariana Lesic, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Fuktproblem i badrummet, mögelangripna fönster, trasig köksfläkt och dåligt fungerande kyl och frys. Det är bara några av bristfälligheterna i en lägenhet på Hantverksgatan i Värnamo. Hyresvärden hävdar att det är onormalt slitage och anser att hyresgästen varit vårdslös. Hyresgästföreningen menar att värden inte tagit ansvar för sin underhållsskyldighet och yrkar på åtgärdsföreläggande hos Hyresnämnden.

– Den här värden är sedan tidigare välkänd hos både nämnden och hos kommunens miljöförvaltning. Då har det bland annat handlat om bristande underhåll av fastigheter och gemensamma utrymmen, säger Mariana Lesic.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Hon anser att chanserna är goda att nämnden här beslutar till hyresgästens fördel.

Det andra fallet av yrkande om åtgärdsföreläggande gäller ett ärende i Gnosjö. Här råder delade uppfattningar om vem som gett upphov till stora hål i väggarna hos en hyresgäst. Hyresvärden hävdar att det är hyresgästen som orsakat hålen. Men hyresgästen menar att hålen var där när han flyttade in i för tre år sedan. Hyresvärden har då hänvisat till det besiktningsprotokoll som hyresgästen skrev under inför inflyttningen.

Annons

– Hyresgästen var ensam med barn och var i stort behov av en bostad. Han förstod inte innebörden av innehållet i protokollet och skrev bara under, berättar Mariana Lesic.

Läs ocksåSaneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

Hon menar att skicket på lägenheten idag inte kan ha uppkommit under den korta tid som den nuvarande hyresgästen bott där.

– Man ska inte heller låsa sig till protokollet utan till lägenhetens faktiska skick och utseende, menar Marina Lesic.

Annons

På måndagens sammanträde med nämnden nåddes ingen enighet kring ärendena. Beslut från nämnden väntas inom två veckor.

Läs ocksåAnders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var"
Läs också Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten Hyresgäster utan el hela vintern – nu kan även vattnet stängas av

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.