HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Offensiv kampanj för konceptrenoveringar

Nyheter Hembla vill konceptrenovera fler lägenheter. En visningsbil turnerar runt i bolagets bostadsområden och hyresgäster erbjuds instegsrabatt och flytthjälp. Men när instegsrabatten är slut kan hyran för en tvåa ha höjts från 4925 kronor till 8500 kronor i månaden.
Foto: Gunhild Shah
Ska locka hyresgäster. Med en visningbil som åker runt i bostadsområdena försöker värden Hembla förmå sina hyresgäster att låta konceptrenovera sina lägenheter.

 

Slitna fasader, hissar som behöver bytas ut och balkonger i behov av renoveringar. Miljonprogramshusen som tillhör Hembla (tidigare D Carnegie) ger ett slitet intryck. Utlovat underhåll dröjer och det är nästintill omöjligt att få tag i värden.

Läs ocksåFN-rapportören: Sveriges regering är för passiv

När Hem & Hyra besökte Husby i går i samband med att FN-rapportören Leilani Farhas besök så berättade bland annat en hyresgäst om hur en mögelsanering kan ta 2-3 månader att få åtgärdad.

Samtidigt så driver Hembla en offensiv kampanj för att fler av hyresgästerna ska låta totalrenovera sin lägenhet eller flytta till en som redan är renoverad.

Exklusivt. Visningsbilen visar hur ett konceptrenoverat kök ser ut.

En visningsbil turnerar runt i bolagets bostadsområden. Den visar hur kök och vardagsrum ser ut i en totalrenoverad lägenhet. En hyresrabatt under första halvåret och flytthjälp utlovas: ”du kan rulla tummarna medan vi sköter flytten”, står att läsa på Hemblas hemsida.

När hyresrabatten är slut så höjs hyran rejält. Gunhild Shah bor i en tvåa i Rinkeby i nordvästra Stockholm på 62 kvadratmeter. I dag betalar hon knappt 5 000 kronor i månaden. Om hon skulle låta renovera lägenheten blir den nya hyran 8 500 kronor i månaden. Men det är hon inte intresserad av. Däremot skulle hon gärna få fönstret i badrummet utbytt eftersom det har börjat ruttna. Det tycks däremot inte Hembla intresserade av.

– De ville renovera och kakla hela badrummet. Jag sa att det kunde jag tänka mig, så länge inte hyran höjs. Men det skulle den göra och då var jag inte intresserad. Och Hembla har inte bytt ut fönstret, säger Gunhild Shah, som bott i Rinkeby sedan 1976.

Börjar ruttna. Gunhild Shah vill ha ett nytt fönster i badrummet, men Hembla vill att hon låter renovera hela badrummet.

Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningens, tycker att man som hyresgäst ska tänka efter både en och två gånger innan man låter konceptrenovera sin lägenhet. Det inre underhållet i lägenheten ingår i hyran. Man ska inte behöva låta sin lägenhet konceptrenoveras för att få nya tapeter med jämna mellanrum.

– Hembla borde fokusera på att sköta fastigheterna generellt i stället för att åka runt med en lastbil och försöka förmå hyresgäster att låta konceptrenovera, säger Erik Elmgren.

Hem & Hyra har utan framgång försökt att nå Hembla för en kommentar.

Läs också FN-rapportörer varnar för Hembla som fastighetsägare Tusentals styckvisa renoveringar chockhöjer hyrorna HGF-ledamot häktad för misstänkt våldtäkt av barn Sex av tio barn med utländsk bakgrund bor i hyresrätt