Annons

Olagliga hyreskontrakt i Uddevalla är kartlagda

Uddevalla Den olagliga handeln med hyresrätter gör att möjligheterna att få en hyreslägenhet minskar. "Det drabbar personer som vill etablera sig på bostadsmarknaden särskilt hårt. "
Foto: Karin Gistedt
Uddevallahems vd Thomas Aebeloe är väl medveten om de problem bolaget har med hyresgäster som hyr ut sina bostäder olagligt. Men det krävs samarbete för att lösa det, anser han.

 

Så säger Uddevallahems vd Thomas Aebeloe om den olagliga andrahandsuthyrningen som pågår i Uddevalla. Samtidigt säger han att det är ingen enkel ekvation att lösa.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under ett år genomfördes en kartläggning av den svarta bostadsmarknaden i Uddevalla. Projektledare var Petra Viita från integrationsenheten på kommunen. Hon kunde snart konstatera att det finns en omfattande olaglig hyresverksamhet, inte minst hos det allmännyttiga bostadsbolaget Uddevallahem. Och vd Thomas Aebeloe är väl medveten om problemet. Men han säger att det är ett problem som måste lösas gemensamt.

Petra Viita har kartlagt handeln med svarta kontrakt i Uddevalla

– Vi kommer inte klara av att bekämpa parallellsamhället och problemet med ockerhyror själva. Visst. Det måste till kontroller, men det måste också till en samverkan mellan olika förvaltningar. Vi har inlett ett samarbete med socialtjänsten, arbetslivsenheten och skolan. Det är den vägen vi måste gå, säger han.

Uddevallahem ska starta ett omfattande renoveringsprojekt i norra Uddevalla, där också en del av den olagliga hyresmarknaden finns. Det tror Thomas Aebeloe kan leda till en naturlig inbromsning av svartuthyrningen, då det då kommer att avslöjas vem eller vilka som bor i bostaden.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Han ser också ett långsiktigt arbete med att engagera fler av de boende i de olika bostadsområdena, genom att bjuda in till dialog och inflytande i processerna.

– Det löser inte alla problem, men blir en kontaktväg för oss som fastighetsägare, säger han.

Han tycker det är bra att det genomförts en kartläggning. Men nu gäller det att alla samverkar för att lösa problemen.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Petra Viita säger också att det krävs samarbete. Hon vill gärna se att kommunen, Uddevallahem och de privata hyresvärdarna i ett samarbete.

Annons

– Det är frustrerande att se att det faktiskt finns bostäder, men att många stängs ute från dem, då de inte uppfyller de krav privata värdar kan ställa, säger hon.

 

Läs också I jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheter Lennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden om 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.