HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Olagliga hyreskontrakt i Uddevalla är kartlagda

Uddevalla Den olagliga handeln med hyresrätter gör att möjligheterna att få en hyreslägenhet minskar. "Det drabbar personer som vill etablera sig på bostadsmarknaden särskilt hårt. "
Foto: Karin Gistedt
Uddevallahems vd Thomas Aebeloe är väl medveten om de problem bolaget har med hyresgäster som hyr ut sina bostäder olagligt. Men det krävs samarbete för att lösa det, anser han.

 

Så säger Uddevallahems vd Thomas Aebeloe om den olagliga andrahandsuthyrningen som pågår i Uddevalla. Samtidigt säger han att det är ingen enkel ekvation att lösa.

Läs ocksåSomnade från spisen gång på gång – Varbergsbo får ändå bo kvar

Under ett år genomfördes en kartläggning av den svarta bostadsmarknaden i Uddevalla. Projektledare var Petra Viita från integrationsenheten på kommunen. Hon kunde snart konstatera att det finns en omfattande olaglig hyresverksamhet, inte minst hos det allmännyttiga bostadsbolaget Uddevallahem. Och vd Thomas Aebeloe är väl medveten om problemet. Men han säger att det är ett problem som måste lösas gemensamt.

Petra Viita har kartlagt handeln med svarta kontrakt i Uddevalla

– Vi kommer inte klara av att bekämpa parallellsamhället och problemet med ockerhyror själva. Visst. Det måste till kontroller, men det måste också till en samverkan mellan olika förvaltningar. Vi har inlett ett samarbete med socialtjänsten, arbetslivsenheten och skolan. Det är den vägen vi måste gå, säger han.

Uddevallahem ska starta ett omfattande renoveringsprojekt i norra Uddevalla, där också en del av den olagliga hyresmarknaden finns. Det tror Thomas Aebeloe kan leda till en naturlig inbromsning av svartuthyrningen, då det då kommer att avslöjas vem eller vilka som bor i bostaden.

Läs ocksåSvenbo vill chockhöja efter fjolårets nollbud

Han ser också ett långsiktigt arbete med att engagera fler av de boende i de olika bostadsområdena, genom att bjuda in till dialog och inflytande i processerna.

– Det löser inte alla problem, men blir en kontaktväg för oss som fastighetsägare, säger han.

Han tycker det är bra att det genomförts en kartläggning. Men nu gäller det att alla samverkar för att lösa problemen.

Läs ocksåUddevallahem vill ha kraftiga hyreshöjningar

Petra Viita säger också att det krävs samarbete. Hon vill gärna se att kommunen, Uddevallahem och de privata hyresvärdarna i ett samarbete.

– Det är frustrerande att se att det faktiskt finns bostäder, men att många stängs ute från dem, då de inte uppfyller de krav privata värdar kan ställa, säger hon.

 

Läs också Hyresförhandlingarna i Borås kräver medling Hyresgäster drabbas extra hårt när gruvan sväljer Malmberget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.