Annons

Olika bostadsbidrag för skilda föräldrar

Nyheter Växelvis boende för barn vars föräldrar är skilda har ökat kraftigt. Men regelverket har inte hängt med. Bostadsbidraget tillfaller alltid den förälder där barnet är folkbokfört. Det är en konfliktkälla som kan komma att bli ännu större. 

​Växelvis boende för barn vars föräldrar är skilda har ökat kraftigt. Men regelverket har inte hängt med. Bostadsbidraget tillfaller alltid den förälder där barnet är folkbokfört. Det är en konfliktkälla som kan komma att bli ännu större.

Annons
 
I Försäkringskassans rapport ”Särlevande föräldrar och deras barns boende och underhåll” framkommer att delad vårdnad om barnen ökat kraftigt bland särboende föräldrar. I dag bor fyra av tio barn vars föräldrar inte lever ihop ungefär lika mycket tid hos mamma som hos pappa.
Men lagstiftningen har inte hängt med på alla punkter. Det särskilda bostadsbidraget för hemmavarande barn går alltid till den förälder där barnet är folkbokfört. Bidraget är på 950 kronor per månad för ett barn, 1 325 kronor för två och 1 750 kronor för tre barn. Den förälder som inte har barnen skriva hos sig får mellan 300 och 450 kronor i umgängesbidrag. 
– Det är en ganska stor konfliktkälla i dag. Dessutom har regeringen aviserat en höjning av bostadsbidraget för hemmavarande barn på 350 till 600 kronor från och med nästa år. Så då blir skillnaden ännu större, säger Carin Wolf, analytiker på Försäkringskassan.
På längre sikt kan emellertid en ändring av reglerna bli aktuell. Just nu pågår den så kallade särlevandeutredningen, som ska lämna sitt betänkande till regeringen senast den 1 juni. Reglerna för utbetalning av bostadsbidrag är en av de frågor som utredaren tittar närmare på. 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Vädrets makter: Orörd snö avslöjade bidragsfuskaren Tusentals fler till Kronofogden på grund av bostadsbidrag Jennies värd var skriven på fel adress – nu blir hon både skuldsatt och utkastad Margarita har 78 kronor till mat - nya statliga extrastödet missar de fattigaste familjerna Kritiker: Covidstödet borde förlängas - inte tas bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.