Annons

Olika syn på fibersatsning

Östergötland Flera av länets kommunala bostadsbolag satsar i år på att förse sina lägenheter med bredband via fiber. Men Kindahus väljer att avstå. Intresset är för litet, menar värden.
Foto: Jenny Knutsson
Kerstin Leek bor hos Kindahus. Därför får hon vänta på bredband.

Bostadsbolaget i Mjölby, Vadstena fastighets AB och Ödeshögsbostäder planerar att under året börja dra in bredband via fiber till sina lägenheter.

– Det pågår förhandlingar med Hyresgästföreningen om detaljerna, säger Torbjörn Olsson, vd för Bostadsbolaget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Installationen kan innebära en standardhöjning som ger högre hyra. Bostadsbolaget har tidigare dragit in fiber i ett fåtal hus och då höjdes hyrorna med 25 kronor i månaden för själva uttaget i väggen. Men för att kunna surfa behövs också ett abonnemang.

– Nu förhandlar vi om en helhetslösning med både tv och internet, säger Torbjörn Olsson.

Men hos Kindahus väljer man att vänta, trots att hyresgäster har framfört önskemål om att kunna surfa snabbare. I dag är det framför allt ADSL-teknik via det fasta telefonnätet som gäller för Kindahus hyresgäster, vilket inte ger samma hastigheter som fiber.

Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

Framför allt handlar det om kostnad kontra efterfrågan, enligt bovärd Åke Johansson. Att dra in fiber i samtliga lägenheter skulle enligt Kindahus beräkningar gå på mellan åtta och tio miljoner kronor och innebära hyrespåslag med flera hundra kronor i månaden.

Annons

– Jag har frågat många om just det här och kommit fram till att ungefär fyra, fem procent av våra hyresgäster skulle vilja ha det. Då kan man tycka att det är ganska mycket pengar att betala för dem som inte vill ha det, säger han.

Samtidigt utesluter han inte att Kindahus kan byta fot i frågan framöver.

Läs ocksåRadhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof"

– Vi måste ju känna av när tillräckligt många vill. Då kan vi inte sitta som en bromskloss. Men än så länge känner vi oss inte som någon bromskloss.

Kerstin Leek som bor på Värgårdsplan i Kisa vill inte kalla sin värd det och hon betonar att hon överlag är nöjd med boendet. Men hon saknar den snabbare uppkopplingen som hon hade i sin förra bostad, i Linköping, och en del finesser som underlättade vardagen och var tillgängliga via bredbandet.

– Nu kör vi mobilt, men det var bättre med riktigt bredband. Vi kunde boka tvättstugetid från tv:n, det var smidigt, säger hon och tillägger:

Annons

– De har lite att ta igen här när det gäller den nya tekniken.

Torbjörn Olsson är inte orolig för att Bostadsbolaget ger hyresgästerna något de inte vill ha, och tvingar dem att betala för det.

– Nej, vi måste hänga med och det här är teknik som kommer att stå sig under många år framöver.

Läs också Ingelas jobb: se till att färre förlorar sina hem Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen Batteridrivet luciatåg fixade julstämning i Mjölbys bostadsområden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.