Annons

Radhusens dåliga brandskydd fixas inte – Hyresgästen Ida: ”Det är katastrof”

Mjölby Radhusen där Ida Öberg bor i Skänninge har flera brister i brandskyddet. Trots att räddningstjänsten påtalat problemen har det kommunala Bostadsbolaget valt att inte göra något. ”Ta det på allvar, det är folks hem”, säger Ida.
Foto: Jakob Kindesjö
Ida Öberg bor i ett av radhusen där brandskyddet är bristfälligt.

I kvarteret Sprättebrunn i Skänninge upptäckte räddningstjänsten förra året flera brister i radhusens brandskydd. Men hyresvärden, det kommunala Bostadsbolaget, har valt att inte göra några åtgärder.

— Det känns inte som om de tar det på allvar. Det är katastrof. Börjar det brinna hos grannen så är det ju inte läge att stanna, säger Ida Öberg, som hyr en av radhuslägenheterna på Linköpingsgatan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Ida Öberg tar det redan lång tid att få saker och ting gjorda hos hyresvärden.

— Jag påminde vaktmästaren i dag om att när vi flyttade in så slet snickaren bort en list. Han sa att han kommer med den i eftermiddag. Det är snart två år sen. Får vi nån list eller?  Så här är det hela tiden, säger hon.

Vad tycker du att de ska göra?

Läs ocksåKarins hem förstördes av branden hos grannen – Så många radhus har brister i brandskyddet

— Ta det på allvar, det är folks hem. Det måste bli hårdare tag. Har man fått att det här måste åtgärdas, då ska man inte kunna skjuta det framför sig.

Bostadsbolaget anser att bristerna inte är akuta.

Radhusbränder är ett välkänt problem hos många räddningstjänster i landet. Bränderna är ofta svåra att stoppa och kan sluta med att många lägenheter och hela radhuslängor förstörs. I till exempel Norrköping förstördes åtta radhuslägenheter i våras efter en brand som startade på en uteplats.

Problemet är att många radhus har ett för dåligt brandskydd och som gör att elden snabbt sprider sig vidare. De räddningstjänster som har gjort kontroller har upptäckt omfattande brister i exempelvis väggar, vind- och takkonstruktioner. Hem & Hyras kartläggning visar att över 60 procent av de radhus som har kontrollerats i landet har brister i brandskyddet.

Läs ocksåMSB vill se fler kontroller av brandskyddet i radhus: "Vi behöver göra något"
Vid radhusbränder är risken stor att branden sprider sig vidare via vinden och taket – om brandskyddet är bristfälligt.

Flera räddningstjänster uppger att det kan vara svårt att få fastighetsägare att åtgärda påtalade brister. I Mjölby gjorde räddningstjänsten förra året en inventering av flera radhusområden hos det kommunala Bostadsbolaget. I tre radhusområden med ett 80-tal hyreslägenheter i Mjölby, Mantorp och Skänninge upptäcktes flera brister.

— Vi hittade flera brister ur brandspridningssynpunkt. Det var brandcellsgränser som inte slöt tätt mot taket och nästan samtliga hade otäta takfötter, berättar Christian Stjernfelt på räddningstjänsten i Mjölby.

Ingen prioriterad åtgärd

En genomgående brist var att takfoten var öppen, vilket gör att en brand lättare kan ta sig upp på vinden. På vindarna fanns också flera brister i det skydd som ska förhindra att elden sprider sig vidare till flera lägenheter. Men sedan kontrollen gjordes i oktober förra året har det varit tyst från hyresvärden.

Annons

— Vi har inte fått någon återkoppling, förklarar Christian Stjernfelt.

Det kommunala Bostadsbolaget har inte gjort några åtgärder och anser inte att det är något akut problem. Enligt bolaget uppfyller radhusen de regler som gällde när de byggdes på 1960- och 1980-talet. Först vid större arbeten som ett takbyte kan det bli aktuellt att åtgärda bristerna i radhusens brandskydd.

— Som vi ser det så är det vid större renoveringar som vi kommer att passa på att göra de här sakerna, säger Martin Johansson, projektingenjör på Bostadsbolaget

Det låter som att det kan dröja?
— Jag kan inte svara på när något av det här kommer åtgärdas. Det ska jag erkänna.

Så det är inte någon prioriterad åtgärd från er sida?
— Inte i dagsläget, nej.

Martin Johansson är projektingenjör på Bostadsbolaget i Mjölby.

Hur ser ni på ert ansvar att ha ett godkänt brandskydd i era fastigheter?
— Vi följer lagarna framför allt. Skulle det bli ett föreläggande, vilket det inte är, så kommer vi att följa det så klart. Så är tankarna.

Bristerna i radhusen innebär en risk att en brand kan spridas till andra lägenheter. Hur ser du på det?
— Hur spridningsrisk och vilka byggtekniska risker som finns, det kan jag inte riktigt svara på känner jag. Det måste nog räddningstjänsten svara för som vet lite mer om bränder.

Om man som hyresgäst känner en oro kring det här?
— Hyresgästerna ska absolut inte vara oroliga. Däremot ska man ha en respekt för allt som gäller fara för liv och egendom, så klart. Det är lite därför vi försöker jobba så proaktivt vi kan med brandvarnare och ge information i det vardagliga om vi kan kalla det så, säger Martin Johansson på Bostadsbolaget.

Caroline Eskilsson hyr en av radhuslägenheterna på Herrbergavägen i Mantorp.

När vi åker ut och besöker de aktuella radhusområdena är det många hyresgäster som inte alls håller med Bostadsbolaget om att åtgärderna kan vänta. På Herrbergavägen i Mantorp hyr Caroline Eskilsson en av radhuslägenheterna. Där upptäcktes att det saknades helt brandavskiljande väggar på vinden – vilket är ett krav i dag.

Annons

— Jag hade en hantverkare här som var uppe på vinden och han sade att så där får det inte se ut. Det hoppas man att de fixar direkt, det kan ju brinna ner snabbt annars. Det känns inte alls bra, säger Caroline Eskilsson.

Känns lite märkligt

På Gräsvägen i Mjölby hyr Inger Jansson en av radhuslägenheterna.

— Det bör man ta tag i direkt tycker jag. Att det ska fixas vid större underhåll ger jag inte mycket för. De skulle byta fönster här sades det och det är sex-sju år sen. Det händer inget, säger hon.

I samma kvarter har kommunen ett gruppboende i ett par av radhusen. Där känner man inte till att det har upptäckts brister i brandskyddet i området.

— Det känns lite märkligt för det är ingenting vi har fått ta del av. Det känns som att vi behöver försäkra oss om att det inte finns några brister i de lokaler som vi har verksamhet i, säger Håkan Davidzon, lokalsamordnare på social- och omsorgsförvaltningen i Mjölby.

Inger Jansson bor på Gräsvägen i Mjölby.

Räddningstjänsterna har olika verktyg för att försöka komma till rätta med brister i brandskyddet. Många har valt som i Mjölby att bara informera fastighetsägarna och uppmanat att vidta åtgärder på frivillig väg.

Hot om vite

Men det finns även möjlighet att gå hårdare fram och göra en tillsyn. Då kan räddningstjänsten besluta om ett föreläggande som tvingar fastighetsägaren att åtgärda bristerna och med hot om vite och nyttjandeförbud om de inte blir av. Men det är process som kan ta lång tid att driva igenom och med risk för överklaganden.

I Mjölby funderar räddningstjänsten på hur man ska gå vidare om Bostadsbolaget inte gör några åtgärder.

— Vi måste överväga om det här är något som vi behöver gå vidare med. Det är ganska så resurskrävande om man ska förelägga, det görs inte självt, säger Christian Stjernfelt på räddningstjänsten i Mjölby.

Läs också Guide: Så kan du kolla brandskyddet i ditt hus Ingelas jobb: se till att färre förlorar sina hem Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.