HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Öppnade inte dörren – blir av med kontraktet

Göteborg När värden ville komma in i lägenheten för att göra besiktningar eller låta hantverkare utföra reparationer öppnade inte hyresgästen. Det hände flera gånger. Nu förlorar göteborgaren kontraktet.
Foto: Gry Ellebjerg

Kvinnan har bott i tvårummaren i Göteborg sedan 2005. 2012 var senaste gången som värden, en bostadsrättsförening, kunde genomföra en nödvändig tillsyn och besiktning av bostaden.

De senaste åren har värden flera gånger velat komma in eller låta andra få tillträde till bostaden.

Läs ocksåHyresgäster protesterade – men Halmstadvärden får renovera

Vårvintern 2017 skulle en hantverkare genomföra en filmning av stammarna, men ingen öppnade. Enligt hyresgästen berodde det på missförstånd. Hon kontaktade och släppte in företaget strax därefter – som dock inte kunde filma stammarna i köket på grund av att det var belamrat med grejer.

Under hösten 2017, sommaren 2018 och 2019 gjorde värden försök att komma in i lägenheten, bland annat eftersom fastigheten drabbats av översvämningar på grund av att stammarna var undermåliga.

Värden har skickat rekommenderade brev, vanlig post och knackat på dörren utan att lyckas få kontakt. Kvinnan svarade på ett av breven: hon medgav inte tillträde. Enligt henne hade värden inte laglig rätt att besiktiga och dessutom passade inte tiden.

Läs ocksåSjukdom och honung bet inte på hyresnämnden - småbarnsmammma får bo kvar

Under åren har värden flera gånger fått betala ersättning till hantverkare som kommit, men inte kunnat utföra något jobb. Dessutom har de planerade arbetena med relining försenats.

Slutligen valde hyresvärden att säga upp kontraktet. Kvinnan gick inte med på att flytta frivilligt. Frågan gick till hyresnämnden för avgörande.

Med stöd av sitt ombud på Hyresgästföreningen argumenterade kvinnan för att det inte är några allvarliga händelser som hon anklagas för. Vid de tre tillfällen som hon inte öppnade dörren handlade det inte om några akuta händelser. Värden har därför inte lidit några som helst konsekvenser, enligt kvinnan.

Läs ocksåHyrde i familjens hus – tog ut ockerhyra i andra hand

Kvinnan uppgav också att hon inte förstått att hyresvärden velat komma in i lägenheten av de orsaker som nu förs fram i hyresnämnden. Enligt henne har det i stället handlat om kontroll: värden vill bli av med henne och försöker hitta anledningar till det.

Men hyresnämnden går på värdens linje.

Enligt beslutet har bostadsrättsföreningen aviserat besöken och begärt tillträde på ett korrekt sätt. Syftet har varit tydligt i breven. Hyresgästen har inte något giltigt skäl att vägra släppa in värden anser hyresnämnden. Beslutet slår fast att hyresrätten är förverkad och kvinnan måste flytta.

Hyresgästen har överklagat nämndens beslut till Svea hovrätt.

Läs också Får hyra ut bostadsrätt trots protester – på grund av corona Städfirmans chef lät personalen bo svart i sin lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.