Annons

Ordnade billig semester i stället för bostäder

Nyheter I stället för att ordna bostad eller hyresbidrag åt fattiga prästänkor fixade prästfruföreningen billiga semestrar åt de egna medlemmarna. Nu har det stoppats.

Styrelsen för Doktorinnan Maria Lindgrens stiftelse var den som fick skarpast kritik av länsstyrelsen i Stockholm, när den specialgranskade bostadsstiftelser 2011. 

Det visade sig nämligen att Maria Lindgrens donerade pengar, som skulle gå till billiga bostäder och hyresbidrag åt behövande prästänkor, präsfruar och oförsörjda prästbarn, hade använts på helt andra sätt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Stiftelsens styrelse hade köpt in två fritidshus, ett i Idre och ett i Stockholms skärgård, och hyrt ut dem billigt veckovis till medlemmar i Stockholms stifts prästfruförening – samma förening som förvaltade stiftelsen.

Länsstyrelsen konstaterade att förvaltaren ”inte alls uppfyller stiftelsens ändamål till någon del” och att detta var oacceptabelt. Stiftelsens styrelse förbjöds att fortsätta som förut och kallades till Länsstyrelsen för ett möte.  

I  samma veva begärde styrelsen hos  Kammarkollegiet att få ändra i ändamålsparagrafen, men fick nej. Redan 1997 hade Kammarkollegiet sagt nej till en liknande förfrågan, men den dåvarande styrelsen struntade i det och fortsatte att gynna de egna medlemmarnas semesterresor.

Läs ocksåNy stiftelse ska stötta unga i Göteborgs utsatta områden

Den nuvarande styrelsen för Doktorinnan Maria Lindgrens stiftelse har nu en annan inställning.

Annons

– Vi följer naturligtvis det länsstyrelsen säger och har försökt åtgärda så mycket vi kan, säger Eva Jonsson, ordförande i Stockholms stifts prästfruförening och i stiftelsens styrelse.

Hon berättar att styrelsen har sålt stugan i Stockholms skärgård. Därmed har stiftelsen fått in ett större kapital, som gör det möjligt att ge hyresbidrag. Man har också informerat om den möjligheten även utanför kretsen av medlemmar i Stockholms stifts prästfruförening och fått in flera ansökningar.

Läs ocksåRika flyttar in i hus för fattiga

Men den andra stugan vill styrelsen behålla som kapitalplacering och kunna fortsätta att hyra ut till prästfamiljer. Om och hur det kan göras ska styrelsen diskutera med länsstyrelsen i slutet av maj.

Sammanlagt har länsstyrelsens uppföljande granskning lett till tre förbud och fem förelägganden, bland annat. I praktiken har det inneburit att flera stiftelser har tvingats strama upp sina regler och rutiner så att bostäderna verkligen går till de personer som donatorn hade tänkt, bland annat i Carl och Emmy Setterwalls stiftelse, som Hem & Hyra skrev om i går.

Andra styrelser strider vidare för sin tolkning av hur stiftelsens tillgångar ska användas. 

Annons

Det gäller bland annat Systrarna Elfvings Stiftelse som äger Elfvinggården i Bromma utanför Stockholm. Lägenheterna där ska enligt systrarnas testamente gå till ”mindre bemedlade, bildade kvinnor”.

När Hem & Hyra granskade landets bostadsstiftelser 2010 var en klar majoritet av hyresgästerna på Elfvinggården inte mindre bemedlade och det visade sig att det villkoret hade tagits bort. Länsstyrelsen kritiserade detta och förbjöd styrelsen att tillämpa de regler den hade beslutat om.

Styrelsen för Systrarna Elfvings stiftelse har överklagat länsstyrelsen beslut, bland annat för att man vill tillåta att lägenhetssökande har en förmögenhet på tio basbelopp, alltså närmare en halv miljon kronor. Ärendet kommer därför att ligga på långsiktig bevakning hos länsstyrelsen i Stockholm.

Läs också Höjningar tvingade Siv att flytta Bostäder för fattiga går fortfarande till rika Stopp för rika i stiftelsehus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.