Annons

Försäljningsplaner får kritik

Uppsala Uppsala kommun förbereder försäljning av fastigheter för 5,3 miljarder kronor. Motiveringen är att pengarnas behövs till investeringar. Men Hyresgästföreningens Jens Nilsson anser att det är kortsiktigt tänkt.
Foto: Johan Alp/Niklas Lundegård
Gottsunda centrum ingår i kommunens försäljningsplaner. Hyresgästföreningens Jens Nilsson tycker inte det är en bra idé att sälja ut delar av allmänyttan.
Det är en jätteaffär som Uppsala kommun planerar att genomföra via tre av kommunkoncernens bolag.
Paketet med fastigheter som ska bjudas ut på marknaden innehåller bland annat Gottsunda och Storvreta centrum men även Uppsala kommunfastighets lägenheter.
– När Uppsala växer ska vi ta ansvar för både ekonomin och den sociala utvecklingen. Nu ser vi en möjlighet att få in fler aktörer med mer erfarenhet, kunskap och resurser för att både drifta och utveckla våra fastigheter, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Fredrik Ahlstedt (M) tycker att det är på tiden att kommunen släpper en del av sina fastigheter till privata företag.

– Det finns inget egenvärde i att kommunen ska göra det som privata aktörer kan göra. På det här sättet frigör vi resurser till att stärka Uppsalas ekonomi och möjliggöra framtida investeringar, säger han, i ett pressmeddelande.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men inom Hyresgästföreningen i Uppsala-Knivsta är man oroliga för konsekvenserna av en så stor försäljning.

– Att sälja ut delar av allmännyttans bestånd är ingen långsiktigt hållbar lösning. Allmännyttan är ett otroligt viktigt redskap i kommunens bostadsförsörjningsuppdrag. Vi ser att bland annat förvaltningskvaliteten är bättre med en allmännyttig ägare än med en privat, säger ordföranden Jens Nilsson, i ett pressmeddelande.

Annons

Dessutom, påpekar han, är det människors hem man pratar om när det handlar om att sälja delar av lägenhetsbeståndet.

Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.

– Vi möter alltid oroliga medlemmar och boende i sådana här situationer, som undrar över hur deras framtida boende kommer att bli.

Jens Nilsson menar att det finns ett otal exempel på fall där allmännyttiga bolag sålt till privata aktörer och det resulterat i kortsiktigt ägarskap

Annons

– Särskilt orolig är jag i det här fallet för de boende i Uppsala Kommuns Fastighets AB:s bostäder, som riskerar att få en hyresvärd vars fokus är kommersiell fastighetsutveckling, säger han.

Läs ocksåGrannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”Foto på Marie Larsson, med en av sina hundar (Australian shepard) bredvid sig, och en som sticker ut nosen genom gallret i den öppna bakluckan på en röd bil. Marie har axellångt ljust/vitt hår, glasögon, grönmönstrad topp, svart jacka och svarta byxor. Hon gestikulerar åt vänster i bild med ett finger. i bakgrunden syns parkeringen och ett ljusgult fyravåningshus med putsad fasad.

Läs också "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Efter mögelstriden – arga sms:en tvingar bort Torbjörn från lägenheten: ”Tänker överklaga”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.