Annons

Osäkert om ny lag skyddar ditt kontrakt vid brand

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Allt är borta, till och med hyreskontraktet. Så har det varit. Men i januari fick hyresgäster ökat skydd i lagen om lägenheten brinner. Hur fungerar det i praktiken?
Foto: Kajsa Wedberg
Huset i centrala Uddevalla är totalförstört. Hyresvärden har erbjudit hyresgästerna att flytta tillbaka om han bestämmer sig för att bygga upp det igen. Det har hyresgästerna även stöd för i den nya lagen som kom vid årsskiftet. Men den har ännu inte prövats rättsligt och anses av många vara otydlig.

Tidigare var det hyresvärdens goda vilja som avgjorde om en branddrabbad hyresgäst fick behålla hyreskontraktet och erbjudande om en ny lägenhet eller ej.
I dag ser det annorlunda ut. Från årsskiftet ska hyresgästen erbjudas ett nytt hyresavtal så fort en lägenhet blir tillgänglig efter en brand eller liknande.
Har hyresgästen uppenbart orsakat branden själv ser situationen annorlunda ut. Då kan man bli uppsagd och tvingas flytta.

Läs också: Lars Wallin förlorade allt i branden

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Om man har glömt ett ljus eller en cigarett kan gränsdragningen bli svår.
Den nya lagen har inte prövats än, säger Lennart Björkman, jurist på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg. Han säger att lagen visserligen har stärkt hyresgästernas skydd, men ändringen garanterar inte en ny bostad. För hyresvärden ska bara kunna krävas på nytt hyresavtal ”om det är skäligt”.
– Självklart finns det fastighetsägare som har svårt att lösa det, säger Lennart Björkman. Men i de flesta fall, som jag kan komma på, har det löst sig för hyresgästerna efter brand.

Annons
Vad är vårdslöst?

Sedan återstår nöten att knäcka om vad som är vårdslöshet: Glömt ljus, spisplatta och slarv med cigaretter? Det kommer att bli domstolarnas uppgift att lösa när första tvisterna går så långt.
Marie Öhrström, chefsjurist på Fastighetsägarna, menar att lagen är otydlig och kan leda till osäker rättssituation för både hyresgäster och värdar.
– Men man får utgå från att en hyresgäst som orsakat brand av uppsåt eller vårdslöshet inte har rätt att flytta tillbaka.
Björn Berntsson, vd för Tanumsbostäder, har just haft ett ärende där ett hyreshus brunnit och hyresgäster har fått flytta till andra bostäder. Han säger att trots brist på lägenheter lyckades man hitta nya till alla berörda hyresgäster. – Vill någon tillbaka efter renoveringen ordnar vi det, men jag tror att de flesta är nöjda där de bor nu. Det är jobbigt att flytta, säger Björn Berntsson.Han tror inte att lagen kommer att förändra bolagens sätt att arbeta, då man försöker lösa boende för de drabbade.

81 omkomna

Förra året dog 81 personer i Sverige i brand, men inte en enda på en arbetsplats. Det berättar brandmannen Anders Frisk, som utbildar i brandsäkerhet, när är han i Grebbestad och träffar hyresgäster hos Tanumsbostäder.
– På arbetsplatsen är man förberedd. Det finns brandvarnare, klara utrymningsvägar och en återsamlingsplats.

Anders Frisk menar att man måste börja tänka säkerhet även i hemmen, att se vilka utrymningsvägar som finns, kolla sina brandvarnare och ha en pulversläckare innanför ytterdörren.

Annons

Han säger också att en återsamlingsplats är något alla borde bestämma innan olyckan är framme. Brandmän har så många gånger letat efter saknade personer i bränder. Sedan har det visat sig att den eftersökte gått iväg från brandplatsen.
– Bestäm återsamlingsplats utanför ert hem. Då slipper vi söka efter personer, som kan misstänkas vara kvar, men som satt sig i säkerhet utan att vi vet var. Då får vi mer tid att rädda värdesaker och annat

Fakta: Så här lyder den nya lagen

Om hyresavtalet förfaller på grund av att lägenheten blir så förstörd att den inte kan användas som bostad har hyresgästen, om det är skäligt, rätt att bli erbjuden ett nytt hyresavtal när en lägenhet blir tillgänglig för upplåtelse. Hyresvärden ansvarar för att hyresgästen erbjuds ett sådant avtal. Erbjudandet ska avse den förstörda lägenheten i återställt skick eller en annan likvärdig lägenhet. 

Om hyresgästen vill bli erbjuden ett nytt hyresavtal ska han eller hon inom tre månader från det att avtalet förföll lämna ett meddelande till hyresvärden om detta. Om hyresgästen inte godtar ett erbjudande enligt första stycket upphör hans eller hennes rätt till ett nytt hyresavtal. 

Läs också Se upp för kallhyrehotet i vinter – så slapp hyresgästen betala extra: ”Slagit hårt” Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol Kommunal vd fixade hyresrätt till sonen – döms till fängelse för flera fall av mutbrott Victoria: "Värden bytte lås – och hyrde ut mitt hem och mina saker" Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.