Östersundshem vill chockhöja hyrorna
Idag strandade hyresförhandlingarna mellan Östersundshem och Hyresgästföreningen. Bostadsbolaget har tidigare arbetat med att upprätta ett hyressättningssystem för att få rättvisare hyror i Östersund enligt bruksvärdesprincipen. Men arbetet har gått trögt och istället för att gå in i förhandling med Hyresgästföreningen har Östersundshem nu vänt sig direkt till hyresnämnden för att få en bruksvärdesprövning.
– Det är anmärkningsvärt. Det är ju Östersundshem och Hyresgästföreningen som ska ta ansvar för hyrorna på orten, säger Hasse Dahl, Hyresgästföreningens förhandlare i Östersund.
Bostadsbolaget har lagt in ett krav på en höjning av hyrorna från och med nästa år med mellan 2 och 11 procent för 1 890 lägenheter. För att utjämna orättvisorna, som vd Bengt Rådman uttrycker det.
– Det finns stora skillnader i hyror mellan likvärdiga fastigheter och lägenheter inom vårt bestånd, det vill vi ändra på. Hyressättningen ska vara rättvis, säger han. Att en del hyresgäster ska betala mindre än andra med liknande boende är varken rättvist mot andra hyresgäster eller ekonomiskt försvarbart för oss.
Östersundshem har gjort egna jämförelser med vad de anser vara likvärdiga boenden och enligt deras beräkningar är hyrorna låga hos Östersundshem.
– På jämförbara orter ligger hyresnivåerna för lägenheter med lika förutsättningar cirka 100 kr lägre per kvadratmeter, säger Tord Andnor, styrelseordförande, Östersundshem.
Hasse Dahl tycker inte att jämförelsen ger en objektiv bild av bruksvärdesläget.
– Det finns inget i hyreslagen som säger att man kan jämföra hyror på andra orter. Ortsbegreppet är starkt och utgår från det som gäller på den egna orten, inget annat. Dessutom jämför de med exempel som Sundsvall, men där har man inte enbart höjt hyrorna utan gjort en hel del standardhöjningar också, säger han.
Det hyreshöjningskrav som bostadsbolaget framfört skulle ge Östersundshem ett tillskott på över sex miljoner.
– Östersundshem är en allmännytta och ska sträva efter långsiktig hållbarhet, inte kortsiktiga vinster. Det här handlar bara om att tjäna pengar, säger Hasse Dahl. Som motpart blir man väldigt förvånad över att de agerar på det här sättet. Östersundshem borde ha använt de tidigare framförhandlade medlen, i fjol + 2,19 procent, för att omfördela per fastighet istället. Ledningen måste ta större ansvar än så här!
Fastighet Höjning
Lillberget 1 4%
Eldaren 2,3 11%
Slånbäret 1 5%
Skifteslaget 1 2%
Häradsskrivaren 7 11%
Bönboken 3 11%
Hjorten 3 5%
Björkbacka 8 11%
Väghyveln 5, 6 4,2%
Batteriet 1-4 4,2%
Trossen 1 4,2%
Trossen 11 7,1%
Medeltiden 1 5%
Tunnbrödet 113-115 fh 3%
Ryamattan 1 5%
Ardennern 2 fh 11%
Ardennern 2 sh 11%
Slåtterängen 2 7,6%