Otrygghet och rykte viktigaste problemen

Nyheter Två av tre tycker att deras miljonprogramsområde har dåligt rykte. Invånarnas engagemang är avgörande för att få fler att trivas enligt en ny rapport.

Många miljonprogramsområden är skamfilade och i stort behov av upprustning. Oftast handlar det om stambyten, tilläggsisolering, fönsterbyten och nya badrum.

Ändå är helt andra frågor minst lika viktiga för att folk ska trivas i sina områden och vilja bo kvar, konstaterar  konsultföretaget Tyréns i den tvärvetenskapliga rapporten Möjliga miljoner.

Läs ocksåEgna experter hjälpte inte – hyresgäster förlorar tvist om renovering: ”Tänker inte ge upp”

Det är framför allt 0trygghet, dåligt rykte och isolering som är de viktigaste orsakerna till om folk inte är nöjda med sitt område. Men mycket går att göra med enkla medel, enligt rapporten.

– Både hårda och mjuka faktorer samspelar och det är kanske svårare att komma åt de mjuka. Därför har vi tagit fram en metod för hur man kan arbeta med de frågorna och prioritera sina insatser så att det man gör ger effekt, säger Madeleine Eneskjöld, beteendevetare och medarbetare i projetet.

Studien bygger bland annat på en enkät med drygt 3 400 personer i fem olika miljonprogramsområden. De har svarat på frågor om vad som är bra och dåligt och vad de tycker är viktigt för trivseln.

Läs ocksåBarbro, 73, får ta trapporna i åttavåningshuset när hissen är avstängd: "Jag tar ett steg i taget"En tvådelad bild. Till vänster en äldre kvinna med gråvitt hår och glasögon som står i en trappa i ett lägenhetshus. Hon tittar in i kameran med allvarlig min, bär jeans och rosa tröja. Till höger En lapp uppsatt med svart tejp på en hissdörr. Där informeras om renoveringen som ska pågå mellan den 9 juni och 4 juli.

Liksom i de flesta undersökningar rankas tryggheten som viktigast för att man ska vara nöjd med sitt bostadsområde. 59 procent anger att de känner sig trygga, men de som inte gör det pekar bland annat på hur bilparkeringarna är utformade. 

– Så som miljonprogramsområdena ofta byggdes separerades bilarna från husen. Parkeringarna ligger avskärmade och känns otrygga. Med ganska enkla medel kan man ofta förbättra belysningen och sikten och skapa trygga stråk, säger Madeleine Eneskjöld.

Näst viktigast för nöjdheten är områdets rykte,  alltså vad invånarna tror att andra tycker om deras bostadsområde. Det är samtidigt det område som de tillfrågade var minst nöjda med: bara en av tre tycker att deras område hade gott rykte.

Läs ocksåUteplatser betydelsefulla – även för grannarna: "Att se grönska från fönstret har en hälsoeffekt”Anna Bengtsson i ljust uppsatt hår, en grön mönstrad klänning med bin på och en gul kofta, halvsitter på ett balkongräcke i sten. I bakgrunden syns en stor gräsmatta och buskar, träd, skog. Anna Bengtsson har forskat kring betydelsen av kontakt med utemiljön. Att ha en uteplats är betydelsefullt på flera sätt för den fysiska och psykiska hälsan och för att känna trygghet.

Det har också stor betydelse vad invånarna själva tycker om sitt område. Om man inte förbättrar deras egen bild av området kommer det också bli svårt att övertyga andra om områdets fördelar och förbättra ryktet, enligt rapporten.

Flera av de åtgärder som föreslås handlar om att stärka invånarnas engagemang och inblandning. De boendes kunskaper och synpunkter är också viktiga för att förättra de andra trivselaspekterna: att skapa mötesplatser, bryta isoleringen från resten av staden, göra det vacker och öka utbudet av affärer, bland annat, enlig rapporten.

– Alla områden skiljer sig åt. Det viktiga är dialogen, att man frågar dem som bor där och har en idé om hur man ska ta tillvara deras åsikter. Då har man större möjligheter att nå framgång, säger Madeleine Eneskjöld.

Fakta: Undersökningen Möjliga miljoner

Det stiftelseägda konsultföretaget Tyréns har tagit fram en metod för områdesutveckling av miljonprogramsområden.

Utgångspunkten är de boendes upplevelser om vad som gör ett område attraktivt att bo i.

Drygt 3 400 personer i fem miljonprogramsområden i Sundbyberg, Upplands Väsby, Göteborg, Lund och Malmö har svarat på enkäten.

Ur svaren vaskade man fram de nio viktigaste nöjdhetsfaktorerna: trygghet, rykte, integration med staden, vackert, mötesplatser, identitet, utbud av butiker, blandad bebyggelse och tillgänglighet.

De svarande var mest nöjda med tillgängligheten och minst nöjda med ryktet.

Trafikplanerare, kulturgeografer, arkitekter, ekonomer, beteendevetare, omvärldsanalytiker och statistiker har deltagit i projektet.

Läs också Efter 40 år renoveras deras förfallna fönster – men hyresgästerna måste betala: "Vi känner oss överkörda" Hyresgästs renovering kallas vanvård – kan tvingas flytta: ”Vaknar varje dag i stress”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.