Ovanligt med medicinsk förtur i Mälardalen

Västmanland Näringslivsförtur är den vanligaste formen av förtur hos de kommunala bostadsbolagen. Det finns också andra sorters förturer bland annat av sociala skäl, skilsmässa till exempel. I Mälardalen är det bara tre av de större kommunala bostadsbolagen som har regler kring medicinsk förtur.

Hem & Hyra har undersökt reglerna för medicinsk förtur hos sju av de större kommunala bostadsbolagen i Mälardalen. Inget av dem har en medicinsk förtur som är öppen för alla att ansöka om. Däremot har tre bolag: Mimer i Västerås, Köpings Bostads AB och Katrineholms Fastighets AB en medicinsk förtur som omfattar de egna hyresgästerna.

De allra flesta bolagen har inte med medicinsk förtur i sin uthyrningspolicy: Roslagsbostäder, Eskilstuna Kommunfastigheter, Salabostäder, Nyköpingshem, Enköpings Hyresbostäder samt Uppsalahem, men flera av dem uppmanar på sin hemsida hyresgästerna att kontakta bolaget om de drabbats av sjukdom eller handikapp och behöver anpassa lägenheten.

Läs ocksåHyresgäster fick rätt till tvättmedel: ”Viktigt att våga komma med kreativa idéer”Två tvättmaskiner i en tvättstuga, på den ena står en flaska med tvättmedel. I Förgrunder syns delar av en vagn med metalltrådskorg,

Varför har ni inte regler för medicinsk förtur, Uppsalahem?
– Vi är bra på fastigheter, det är orimligt att vi ska bedöma läkarintygs relevans. Därför har vi en vanlig kö som gäller alla. Däremot om man behöver anpassa lägenheten kan man man vända sig till oss och då brukar vi kunna lösa det, säger Elnaz Alizadeh, styrelseordförande för Uppsalahem och fortsätter:

– Alla våra nya hus vi bygger är handikappanpassade. På sikt ska hela beståndet vara det.

Medicinsk förtur blir aktuellt när en hyresgäst inte kan bo kvar i sin lägenhet på grund av en skada eller en sjukdom och därför ges förtur hos det kommunala bostadsföretaget.

Läs ocksåBarbro, 73, får ta trapporna i åttavåningshuset när hissen är avstängd: "Jag tar ett steg i taget"En tvådelad bild. Till vänster en äldre kvinna med gråvitt hår och glasögon som står i en trappa i ett lägenhetshus. Hon tittar in i kameran med allvarlig min, bär jeans och rosa tröja. Till höger En lapp uppsatt med svart tejp på en hissdörr. Där informeras om renoveringen som ska pågå mellan den 9 juni och 4 juli.

Ett av kraven för att få byta bostad  med förtur är att den nuvarande lägenheten inte kan anpassas så att hyresgästen kan bo kvar. För att få medicinsk förtur krävs också ett läkarintyg där läkaren beskriver patientens tillstånd och prognosen för sjukdomen eller skadan.

 

 

Läs ocksåDe tar strid för sina uteplatser – hyresgästen Kari: "Tar de bort den kan jag lika gärna flytta"Halvkroppsporträtt på Kari Rauhala som står i grå huvtröja och svart t-shirt med tryck med händerna på staketet runt sin altan på sin uteplats. På staketet hänger en blomlåda med lila petunior. Mimer ska ta bort alla egenbyggen på uteplatser på Stångjärnsgatan och Välljärnsgatan på Bäckby i Västerås. Sen kan man välja att betala extra för en standardaltan Mimer bygger.
Fakta: Olika regler för olika hyresvärdar

• De kommunala bostadsbolagen har enligt lag ansvar för bostadsförsörjningen i en kommun. Uppdraget får de av kommunen.
• De kommunala bostadsbolagen har också ett socialt ansvar, på uppdrag av kommunens olika sociala enheter. Det handlar bland annat om anpassning av bostäder och stödboenden.
• De privata hyresvärdarna har ingen skyldighet att ta socialt ansvar men det händer att de hyr ut lägenheter där socialförvaltningen står för hyran.

Läs också Bara 7 av 30 rum uthyrda i Västerås första coliving – men Per, Jonte och Ronnie är nöjda Efter 40 år renoveras deras förfallna fönster – men hyresgästerna måste betala: "Vi känner oss överkörda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.