Annons

Över 2,6 miljoner kronor för en ombildad trea

Nyheter Hem & Hyra har tagit del av de första priserna på allmännyttiga hyresrätter i Stockholm där hyresgäster lämnat in en intresseanmälan för ombildning till bostadsrätt. – Det blir inte billigt, om nu någon hade hoppats på det, säger Björn Ljung (fp), styrelseordförande i Stockholmshem.​
De första priserna på hyresrätter som ombildas i Stockholm är nu klara. Hyresgäster på Tavastgatan 16, Södermalm, får betala över 37 800 kronor per kvadratmeter om de vill ombilda till bostadsrätt.
– Priserna är inte förhandlingsbara, säger Björn Ljung.
Stockholmshem har idag fattat beslut om priser för följande fyra fastigheter:
Katthuvudet 27, Tavastgatan 16, Södermalm: 37 864 kronor/kvadratmeter
Lillsjönäs 1/Östan 1, Barrstigen 30-32/Lillsjöbacken 4-18, Ulvsunda: 23 716 kr/kvm
Ålderdomshemmet 9, Bromma Kyrkväg 445, Bromma: 25 229 kr/kvm
Blåvingen 4, Johan Printz väg 26, 28/Olaus Magnus väg 57, 59, Hammarbyhöjden: 28 905 kr/kvm
– Det blir inte billigt, om nu någon hoppats på det, säger Björn Ljung och syftar främst på priset för fastigheten på Södermalm som ligger på närmare 38 000 kronor per kvadratmeter.
För en trea på 70 kvadratmeter betyder det ett pris på drygt 2,6 miljoner kronor.
 
Marknadspriset på bostadsrätter på västra Södermalm ligger på omkring 47 400 kronor per kvadratmeter, enligt bolåneinstitutet SBAB.
– Vi har fått den första intresseanmälan från Skärholmen som gäller en av våra fastigheter på Skärholmsterassen. Dessutom vet vi att det kommer att komma in ytterligare en intresseanmälan från Skärholmen. Det är ett trendbrott och vi kommer att hantera dessa intresseanmälningar skyndsamt, säger Björn Ljung.
– De här priserna motsvarar marknadshyror. Flera bostadsrättsföreningar lägger nog ner nu när kostnaderna blir så här höga, menar PO Brogren på Hyresgästföreningen Region Stockholm.
– Men risken är stor att oseriösa personer, som bara är ute efter att göra klipp, flyttar direkt efter ombildning och lämnar över ansvaret och kostnaderna till de som bor kvar, tillägger han.
 
Totalt handlar det i denna första omgång om 137 lägenheter. Hyresgästerna i de aktuella fastigheterna måste nu fatta beslut inom ett halvår. Än så länge gäller att två tredjedelar av hyresgästerna ska binda sig för ett köp vid en köpstämma för att ombildningen ska bli av. Men regeringen har gett signaler om att det kan komma att räcka med 51 procents majoritet vid ombildning.
 
 

Annons
Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.