HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Paret delade på sig men det gör inte hyresskulden

Malmö När hyran slutade komma in ville värden kasta ut paret. Helt rätt, menade kvinnan som hade flyttat och skyllde allt på sin ex-pojkvän och en slarvig andrahandshyresgäst. Men hon slipper inte undan rättsprocessen.

Värden saknade drygt 9 000 kronor i obetalda hyror för lägenheten i Västra hamnen, en nybyggd fastighet i ett av Malmös mest attraktiva områden. Efter lite detektivarbete från fastighetsägarens sida visade det sig att paret som stod på kontraktet hade registrerat adresser utanför Skåne hos skatteverket.

Värden skickade ut brev med varningar och sade till slut upp kontraktet för att kasta ut paret.

Läs ocksåJuristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällornaBildmontage. Förbundsjurist Roger Höög hos Hyresgästföreningen berättar om bulvankontrakt.

Helt rätt beslut, enligt kvinnan som svarade med ett brev till hyresnämnden efter att ha blivit kallad till en förhandling. Hon skrev att hon var “helt enig” med värden och att hon hade försökt bli av med sin del av kontraktet under våren men inte lyckats. Ansvaret för de obetalda hyrorna låg på hennes före detta pojkvän och en andrahandshyresgäst som han hade ansvarat för och som inte hade betalat räkningen för lägenheten, skrev hon.

Men hennes ovilja att dras med hyresskulden är inget som värden tar hänsyn till. Eftersom det redan finns en gemensam skuld så godtas inte uppsägningen av hennes del av kontraktet.

Annons

Senare i sommar rullar uppsägningsärendet vidare med en förhandling i hyresnämnden, med det före detta paret på ena sidan av bordet och hyresvärden på den andra.

Läs ocksåHyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronorAndrahandslägenheten var nyrenoverad, med fiskbensparkett och stuckatur. Den var också mer än dubbelt så dyr som en lika stor etta i samma hus, där hyresgästen hade eget förstahandskontrakt.

Men hur bör en hyresgäst då agera vid en separation om det finns ett delat kontrakt för bostaden? Ta itu med frågan direkt, så resonerar hyresgästföreningens jurist Andreas Persson.

Man kan bodela ett hyreskontrakt men det förutsätter att man har varit sambo. Alternativet är att man säger upp hela avtalet, man kan inte bara säga upp sin del. Ens partner har då rätt till förlängning för egen del. Men då ska man ha ekonomi för hela hyran, säger han.

Annons

Det första alternativet med bodelning är dock att rekommendera, menar Andreas Persson. Via den metoden krävs ingen ny inkomstprövning för bostaden.

Läs ocksåUnik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyraHem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu har en göteborgare fått sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.
Läs också ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.