Paret delade på sig men det gör inte hyresskulden
Värden saknade drygt 9 000 kronor i obetalda hyror för lägenheten i Västra hamnen, en nybyggd fastighet i ett av Malmös mest attraktiva områden. Efter lite detektivarbete från fastighetsägarens sida visade det sig att paret som stod på kontraktet hade registrerat adresser utanför Skåne hos skatteverket.
Värden skickade ut brev med varningar och sade till slut upp kontraktet för att kasta ut paret.
Helt rätt beslut, enligt kvinnan som svarade med ett brev till hyresnämnden efter att ha blivit kallad till en förhandling. Hon skrev att hon var “helt enig” med värden och att hon hade försökt bli av med sin del av kontraktet under våren men inte lyckats. Ansvaret för de obetalda hyrorna låg på hennes före detta pojkvän och en andrahandshyresgäst som han hade ansvarat för och som inte hade betalat räkningen för lägenheten, skrev hon.
Men hennes ovilja att dras med hyresskulden är inget som värden tar hänsyn till. Eftersom det redan finns en gemensam skuld så godtas inte uppsägningen av hennes del av kontraktet.
Senare i sommar rullar uppsägningsärendet vidare med en förhandling i hyresnämnden, med det före detta paret på ena sidan av bordet och hyresvärden på den andra.
Men hur bör en hyresgäst då agera vid en separation om det finns ett delat kontrakt för bostaden? Ta itu med frågan direkt, så resonerar hyresgästföreningens jurist Andreas Persson.
– Man kan bodela ett hyreskontrakt men det förutsätter att man har varit sambo. Alternativet är att man säger upp hela avtalet, man kan inte bara säga upp sin del. Ens partner har då rätt till förlängning för egen del. Men då ska man ha ekonomi för hela hyran, säger han.
Det första alternativet med bodelning är dock att rekommendera, menar Andreas Persson. Via den metoden krävs ingen ny inkomstprövning för bostaden.