HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Parterna överens om samråd inför renoveringar

Nyheter Tydlig information, samråd och tidiga hyresförhandlingar. Det är några punkter i en ny avtalsmall som är tänkt att användas vid ombyggnader.
Foto: Anders Paulsson
Många 60- och 70-talshus behöver få nya rörstammar, vilket för med sig omfattande renoveringar. Ofta med höjd standard och höjd hyra som följd.

Hyresgästföreningen har enats med branschorganisationerna Fastighetsägarna och Sabo, som representerar privata och kommunala hyresvärdar, om en gemensam mall för så kallade samrådsavtal.

Inför stambyten eller andra större renoveringar ska mallen kunna användas av hyresvärd och hyresgäster för att lättare komma överens om hur processen ska ska gå till.

Läs ocksåFörhandlare i oväntat möte

Avtalsmallen föreskriver tidig och tydlig information från hyresvärden och att det bör bildas samrådsgrupper. Samrådsgruppen ska bland annat diskutera om man kan ta fram olika alternativ, så att enskilda hyresgäster kan välja mer eller mindre omfattande förbättringar i sina lägenheter.

En annan viktig punkt är målet att hyran ska vara förhandlad innan hyresgästerna godkänner renoveringen, så att de vet vad de tar ställning till ekonomiskt.

Alla tre parterna säger sig vara belåtna med avtalet. Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo säger att det kan fungera som ett stöd med en tydlig balans mellan hyresvärdens och hyresgästernas behov. Sabos vd Anders Nordstrand tror att många allmännyttiga bostadsföretag kommer att ha nytta av avtalet och att samråd är en framgångsrik modell.

Läs ocksåProtester inför upprustning i HögsboHyresgästerna Lotta Klemensson, Eva-Britt Törnqvist och Ralf Berntsson utanför huset som ska renoveras på Spannlandsgatan.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Lindet tycker att avtalet uppmuntrar till ännu mer dialog.

– I förlängningen kommer det ge hyresgästerna större möjligheter att påverka sina boendemiljöer vilket är till nytta både för hyresgäster och fastighetsägare, säger hon.

 

Läs ocksåFler röstade på Andersberg i Halmstad
Läs också Hyresparterna tar valresultat med ro Länsstyrelsen ifrågasätter Robert Dicksons hyreskrav

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.