Annons

Pengar tillbaka vid hyresdeponi

Södermanland Ibland är det bara stopp. Konflikten är djup och hyresvärden och du är låsta vid era åsikter. Det var vid ett sådant tillfälle Karin och hennes man deponerade en del av hyran.

En renovering som skulle ta fyra månader under sommarhalvåret, blev åtta. Åtta månader med dålig information, utan ordentligt boende och med ett nyfött barn blev för mycket. Hyresvärden hade först lovat kompensation. Men tyckte att det räckte med en utebliven hyreshöjning.  

– Vi tog extra semester på sommaren för att vi skulle kunna vara borta under renoveringen. Men när vi kom tillbaka hade arbetet legat nere och inget var gjort. Så jag fick bo hos en kompis på dagarna med vår dotter, berättar Karin.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hon tog kontakt med Hyresgästföreningen som föreslog deponering hos länsstyrelsen. Men för att deponera måste man lämna pant. De tre länsstyrelserna i Mälardalen  kräver 2000 kronor i pant  för att du ska få deponera (se nedan).

Nästan alltid vid deponering får hyresgästen rätt och får igen sina pengar. Men utan hjälp från Hyresgästföreningen riskerar hyresgästen att mista sitt kontrakt. I Karins fall deponerades en hel hyra på 10 000 kronor. Av dem fick de behålla 6 500 kronor.    

Annons

– Det kändes som ett tryggt och korrekt sätt att låta någon annan bestämma vad som är rätt när vi hade kört fast i våra åsikter.

Läs ocksåÖverturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde"Barcelona, protester överturism

När allt var klart och pengarna var utbetalda, kände Karin att det var lättare att släppa det som hänt och gå vidare.    

– För mig handlade det inte bara om pengarna, utan mer om rättvisa. Man ska inte bara ge pengar i hyra utan att få något tillbaka. Det här blev vårt sätt att visa att vi inte tyckte att det var okej.

Annons

Karin heter egentligen något annat.

Läs ocksåHär är hyresgästernas största problem – vanliga frågan i topp: "Många är oroliga"
Fakta: Så mycket deponerades till länsstyrelserna i Mellansverige

Län I deponi maj 2015 Nya ärenden 2014 Minsta pant/borgen
Dalarna 22 225 kr 2 1 500 kr
Sörmland 278 823 kr 2 2 000 kr
Värmland 411 000 kr 6 5 000 kr
Örebro 248 942 kr 15 2 000 kr
Gävleborg 419 635 kr 5 5 000 kr
Uppsala 50 960 kr 8 2 000 kr
Västmanland 433 604 kr 5 2 000 kr
Fakta: Viktigt vid deponi

Låt Hyresgästföreningen räkna ut hur stor del av hyran som kan deponeras. Deponerar du för stor del av hyran kan du förlora lägenheten. Länsstyrelserna kräver pant eller borgen (se tabellen nedan). Vissa föreningar går i borgen för medlemmar, till exempel Hyresgästföreningen i Karlstad.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.