Annons

800 lägenheter upptäckta i svartuthyrning: pensionär skrev på hyreskontraktet – och flyttade utomlands

Örebro Pensionären fick en lägenhet hos Öbo, men i stället för att flytta in hyrde hon ut den svart. Själv tog hon sitt pick och pack och försvann utomlands. Nu mister kvinnan inte bara bostaden, utan måste även betala tillbaka garantipension och bostadstillägg. Totalt har 800 svartuthyrningar upptäckts av Öbo.
Röd Öbo-logga mot svart bakgrund och en strand med solstolar och parasoll
Foto: Anna Rytterbrant/ Getty Images
Pensionären fick lägenhet hos Örebrobostäder men flyttade utomlands och hyrde ut lägenheten svart

Kvinnan, en 68-årig pensionär, är en av cirka 100 hyresgäster som Öbo under förra året avslöjade som svartuthyrare eller ansåg sakna behov av lägenheten.

Pensionären fick en lägenhet hos Örebrobostäder i augusti 2019 – för att bara månaden därpå flytta till ett varmare land i södra Europa där hon ärvt en bostad. Lägenheten hyrde hon ut svart. Det är i varje fall vad Öbo fört fram i hyresnämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och bevisningen är tung. Den innehåller inte bara vittnesmål från grannar och anställda bovärdar, utan dessutom uppgifter från Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan.

Bilden visar en del av huset där Öbo har sitt kontor.

Genom att uppmärksamma myndigheterna på att allt inte verkade stå rätt till med folkbokföringen, kunde Öbo få tillgång till information om var kvinnans bankkort använts de senaste åren. Och platsen var inte Örebro eller Sverige.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Nej, sedan i september 2019, alltså bara månaden efter hon fick tillgång till lägenheten, har kortet i stället använts i samma land i södra Europa där kvinnan ärvde ett hus.

Bestulen på kortet

Enligt 68-åringen betyder det inte alls att hon vistats utomlands. Utan till Öbo och hyresnämnden hävdar pensionären att hon under en tre veckor lång semester i landet, blev bestulen på bankkortet.

Annons

Sedan dess har tjuven använt det friskt, medan hon själv vistats i lägenheten i Örebro.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Historien ansågs dock alldeles för osannolik varför hyresnämnden beslutade att 68-åringen ska vräkas.

Till myndigheterna har kvinnan inte kunnat ge någon förklaring alls om varför kortet använts utomlands, men hon har ändå hållit fast vid att hon hela tiden bott i Sverige.

Pensionsmyndigheten har därför dragit in ersättningarna samt kräver en återbetalning av utbetalningarna.

800 lägenheter friställda

Under 2021 genomförde Pensionsmyndigheten 231 kontrollärenden där grunden för ärendet gäller utlandsvistelse inom eller utanför EU.

– Har man fått det felaktigt så stoppar vi normalt utbetalningarna. Vi kan också fatta beslut om återkrav av tidigare utbetalningar. Sedan, om vi bedömer att det har funnits uppsåt, så kan vi göra en polisanmälan. Den som har exempelvis bostadstillägg är skyldig att anmäla ändringar i boende eller sin ekonomi till Pensionsmyndigheten, svarar Lisa Nordenhäll som är chef för Pensionsmyndighetens kontrollenhet i en skriftlig kommentar.

Annons

I år är det sex och ett halvt år sedan Örebrobostäder började jaga svartuthyrare och personer som inte anses ha behov av lägenheten. På dessa år har man friställt nästan 800 lägenheter.

– Vi hade en topp i början, men ligger på runt 100 per år nu. Vi väntar på att det ska sjunka ännu mer. Vi tycker att vi borde ha betat av de mest lättplockade ärendena, men det tillkommer nya hela tiden. Vi är fler som jobbar med detta och vi har blivit bättre på att hitta dem, säger Rickard Sahlqvist som är bokonsulent på Öbo.

Utökat samarbete

Att bostadsbolag samarbetar med myndigheter börjar bli allt vanligare. Man inhämtar och utbyter den information som sekretessen tillåter

– Vi har i uppdrag från regeringen att fördjupa vår samverkan med externa parter, till exempel bostadsbolag, för att minska felaktiga utbetalningar. Eftersom bostadstillägg är kopplat till den bostad som angavs vid ansökan, är det naturligt för oss att samarbeta med bostadsbolagen. Vi inhämtar och i vissa fall utbyter information, svarar Pensionsmyndighetens Lisa Nordenhäll i en skriftlig kommentar.

Fakta: Så länge får du vara utomlands innan ersättningen dras in

Garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd är bosättningsbaserade förmåner.

Tiden för tillåten utlandsvistelse varierar dock.

Äldreförsörjningsstöd max 3 månader.

Bostadstillägg max 6 månader.

Garantipension max ett år.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.