HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så funkar den skärpta lagen: En vecka på fel adress kan vara ett brott

Nyheter Du ska vara skriven där du bor. Men det är fortfarande många som inte känner till att det finns ett folkbokföringsbrott. Hem & Hyra reder ut vad det är som gäller.

Du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Om du behöver kan du ställa om posten till en så kallad särskild postadress.

Den som flyttar måste anmäla sin nya adress till Skatteverket inom en vecka efter att flyttlasset har gått. Men det går också bra att anmäla det hela i förväg. Om man inte gör någon flyttanmälan, eller inte flyttar till eller bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Det kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse, så står det i lagen sedan sommaren 2018.

Läs ocksåPer-Olof har en okänd man skriven hos sig – Skatteverket gör ingentingPer-Olof Johansson i Örby i Marks kommun har en, för honom, okänd man skriven hos sig.

Vi har låtit experter på Skatteverket, den ansvariga myndigheten, svara på våra frågor:

Vad gäller om man bodde på fel adress redan innan lagen ändrades, och fortfarande gör det? Är det ett brott?
Ja, det kan det vara.

Måste man ha för avsikt att begå ett folkbokföringsbrott, eller räcker det att man av misstag har fel adress i några månader?
För att det ska vara ett folkbokföringsbrott ska man ha uppsåt, alltså medvetet ha lämnat felaktiga eller ofullständiga uppgifter.  Det behöver inte finnas något särskilt motiv med att ha lämnat fel uppgifter. Ett rent misstag är inte ett brott, man ibland krävs en utredning av polis eller åklagare för att konstatera om det är ett brott eller inte.

Läs ocksåHem & Hyras reportrar nominerade till årets granskningHem & Hyras reportrar Kristina Wahlgren, AnnaKarin Löwendahl och Anders Paulsson i en gruppbild

Om jag är skriven på fel adress men inte känner till att det finns ett folkbokföringsbrott, vad händer då?

Man bör alltid ta reda på vad som är brottsligt, oavsett vad det gäller. Det som spelar roll är om den felaktiga folkbokföringen beror på att personen medvetet låtit bli att anmäla, eller om hen anmält felaktiga uppgifter. Skatteverket har en skyldigt att anmäla misstänkt folkbokföringsbrott, men även andra aktörer, myndigheter eller privatpersoner, kan anmäla.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: minister försvarar lagen som sätter dit hemlösa

Var ska man registrera sig om man saknar en permanent bostad?

Man ska informera Skatteverket som bedömer var man ska vara folkbokförd. Beslutet fattas mot bakgrund av vad personen det berör har sagt men det kan även ske med hjälp av uppgifter från fastighetsägare eller andra myndigheter. Folkbokföringsadressen kan bli den adress som man har starkast anknytning till, även om man inte bor där permanent. I vissa fall kan man också bli folkbokförd ”på kommunen”, det vill säga i en viss kommun men utan en specifik adress.

Var ska man folkbokföra sig om man bor tillfälligt, exempelvis som student?

Om man redan från början vet att studierna bara ska vara en termin behöver man inte anmäla flyttning. Är det ett år eller mer ska man anmäla flytt till studieorten. En ung person som pluggar på gymnasiet på en annan ort behöver inte anmäla flytt om man bor på sin folkbokföringsadress under loven, även om studierna pågår mer än en termin.

Kan man vara folkbokförd på en postbox?

Nej, det är inte tillåtet.

Kan man begå brott om man folkbokför sina barn på en adress där de inte bor?

Ja. Det vara ett folkbokföringsbrott, om man medvetet har låtit bli att anmäla eller anmält felaktiga uppgifter för sina barn. Det vill säga att det finns ett uppsåt. Det behöver inte finnas något särskilt motiv eller syfte.

Hur ska personer som lever under hot och vill dölja sin adress göra?

De bör ansöka om skyddade personuppgifter hos Skatteverket.

Fakta: Adresskaoset - Hem & Hyra granskar

Hemlösa drabbas när staten jagar kriminella och fuskare i adresskaosets Sverige, det visar Hem & Hyras unika granskning av folkbokföringsbrott. Läs alla artiklarna här. Hårdare lagstiftning var tänkt att stoppa bidragsfuskare. Men av de 123 personer som hade åtalats vid årsskiftet var fyra av tio hemlösa, den klart största gruppen. Lagen har använts allra flitigast i Göteborg.

Läs också Kravet efter vår granskning: ”Regeringen måste stoppa åtalen av hemlösa” Adressfuskare ville hämnas - skrev sig hemma hos Skatteverkets handläggare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.