Pensionär som hade vapen och granater i lägenheten får inte bo kvar

När polisen slog till mot lägenheten i östra Malmö gjorde de ett storfynd. Fem handgranater, två pistoler och två automatvapen låg i väskor inne i ett rum. I grönsakslådan längst ner i kylskåpet fanns nästan tre kilo amfetamin.
På kontraktet för hyresrätten stod en 70-årig kvinna, en pensionär. I vintras dömde tingsrätten hennes två vuxna söner för brott som ett efterspel till tillslaget. Pensionären blev aldrig åtalad men kort efter att domen hade fallit blev hon uppsagd som hyresgäst av fastighetsägaren MKB, vilket Hem & Hyra rapporterat om tidigare.

I sin ansökan till nämnden skrev MKB att det varit ”tydligt att lägenheten har använts som ett brottsverktyg i samband med narkotika- och vapenrelaterad brottslighet. Detta kan inte accepteras av hyresvärden”.
Tog strid för att få bo kvar
Under förhandlingen i hyresnämnden lyfte kvinnan senare fram sin version – att hon blivit ”förd bakom ljuset”. Hon menade att en av hennes söner förvarat prylar i hennes lägenhet, men att hon aldrig fått veta att det var något olagligt. Hon var inte beredd att frivilligt ge upp sin lägenhet.
Nu har domstolens beslut kommit och resultatet blir att pensionären måste flytta.
Hyresnämnden lutar sin bedömning mot en lagändring som kom i fjor och som rör förverkande. Den innebär att hyresgäster kan åka ut om bostaden används för brott, och det krävs inte att det är hyresgästen själv som stått bakom. Tidigare var kravet att hela bostaden, eller ”en väsentlig del”, blev använd för brott. Nu räcker det med att det pågått allvarlig brottslighet eller ”vanemässig” sådan.
Domstolen ser risker för grannarna
Detta har nämnden i Malmö hängt upp sitt beslut på och tolkningen är att brotten i det här fallet har varit allvarliga. Enligt domstolen räcker det inte med att säga att man som hyresgäst inte känt till vad som pågått i ens lägenhet för att få bo kvar. Nämnden ser dessutom extra allvarligt på att det hade kunnat uppstå fara för grannarna i huset.
Kvinnan som fallet rör har bott 30 år i lägenheten. Enligt hyresnämndens beslut måste hon flytta omedelbart.
En hyresgäst som blir uppsagd av sin hyresvärd har två alternativ. Personen kan antingen välja att följa beslutet och börja packa, eller att säga nej.
Om personen insisterar på att bo kvar kan fastighetsägaren ansöka till någon av landets åtta hyresnämnder för att få uppsägningen godkänd. En hyresgäst kan på egen hand driva sitt fall eller ta hjälp av en jurist. Medlemmar i Hyresgästföreningen kan få hjälp av föreningens jurister.
Om nämnden i sitt beslut väljer att gå på värdens linje, och ger grönt ljus för vräkningen, kan hyresgästen i de flesta fall överklaga till Svea hovrätt.