Persiennsnören – okänd stryprisk
Det är bara en månad sedan som engelsk press skrev om händelsen där tvååringen stryptes i hemmet. I svenska Falun var Isac två år nära att få sätta livet till i somras när han fick ett persiennsnöre runt halsen på förskolan och hittades blå i ansiktet.
– Det är inte helt ovanligt att barn leker och tar snören runt halsen. Det finns flera fall där barn strypts och blir hängda och därför är det viktigt att informera om det här. Det är en risk som jag tror många inte tänker på, säger Maria Holmberg, som jobbar med barnsäkerhetsfrågor på Konsumentverket.
Bakgrunden till att EU nu börjat fila på säkerhetskrav för persienner och rullgardiner är att det i flera EU-länder, däribland Sverige och England, inträffat dödsfall och allvarliga olyckor.
– EU har beslutat att det är en allvarlig risk och påbörjat arbetet med att skärpa kraven för hur persienner och rullgardiner ska monteras och vilka säkerhetskrav som ska gälla, säger hon.
Hur barnsäkerheten ser ut i svenska hem och hur många olyckor som sker vet hon inte eftersom det inte finns någon rikstäckande kontroll.
– Men jag tror mörkertalet är stort när det gäller tillbud och olyckor. Vi gör vad vi kan genom att försöka informera om barnsäkerhet, säger hon.
Hon har bland annat blivit uppringd av en besiktningsman som tyckte det var konstigt att det inte finns ett krav i Boverkets byggregler att risken med persienner ska kontrolleras vid besiktning av lägenheter.
– Jag vet inte hur det ser ut men jag tror barnsäkerheten är sämst i byggnader byggda före 1973, som inte renoverats, då var inte säkerhetskraven lika höga som idag, säger hon.
Anitha Wretling, informationsansvarig på bostadsbolaget Graflunds, säger att de kontrollerar persiennerna när de genomför lägenhetsbesiktningar.