Annons

Värden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nya

Landskrona Hyresgästerna vann fajten – värden måste sätta in nya persienner efter att ha kastat de gamla. Men det betyder inte att deras grannar också har rätt till det.
Tre personer framför ett fönster i ett vardagsrum: En medelålders man, en yngre kvinna och en äldre kvinna.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Hyresgästerna Mikael Ögren, Malin Jönsson och Ingrid Kallenberg ska få tillbaka sina persienner, som värden slängde i samband med en fönsterrenovering.

Stora delar av dagen gassar solen rakt in i Mikael Ögrens lägenhet i Landskrona. På sommaren kan det enligt honom bli upp emot 35 – 40 grader. Också grannarna Malin Jönsson och Ingrid Kallenberg kan få stekheta bostäder. För hyresgästerna har det varit en självklarhet att ha persiennerna neddragna.

Persiennerna försvann plötsligt

Men så plötsligt försvann de under en fönsterrenovering. Och hyresvärden Svenska Hus vägrade sätta in nya.

Hyresgästerna bestämde sig för att ta fajten för att få tillbaka dem.

En yngre kvinna som läser ett papper och en äldre kvinna som sitter i en soffa.
Hyresgästerna Malin Jönsson och Ingrid Kallenberg ska få tillbaka sina persienner. Ingrid Kallenberg hann sätta in egna för att klara sommaren 2023. Efter hyresnämndens beslut ska hon försöka få tillbaka pengar för utlägget.

De vände sig till hyresnämnden med ett så kallat upprustningsföreläggande. Efter några månader in i den processen erbjöd sig sedan värden att sätta upp rullgardiner. Det tyckte hyresgästerna var okej men sa också att de ville vänta på hyresnämndens beslut – då försvann erbjudandet.

Ärendet drog ut på tiden i hyresnämnden

Mikael Ögren fortsatte driva på i processen för att få tillbaka persiennerna, som han tycker ger det överlägset bästa solskyddet. De andra hängde på.

– När vi hade kommit så här långt tänkte jag att då kan vi lika gärna köra fullt ut. Det kostar ingenting, säger Mikael Ögren.

I hyresnämnden drog ärendet ut på tiden. Redan i april 2023 hade hyresgästerna skickat in ansökan. Först februari 2024, och innan det blivit en förhandling, kom ett beslut. Hyresnämnden skriver att Svenska Hus har medgett yrkandena.

Annons

Nämndens beslut är därmed att ”hyresvärden ska återställa persiennerna” i de rum där det fanns före fönsterbytet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Det betyder att hyresgästerna får rätt men att frågan inte prövas i sak.

– Jag tror att de inte ville ha ett prejudikat i ärendet. Om hyresnämnden hade beslutat till vår fördel hade de behövt betala persienner till alla andra, och det är en jäklig massa lägenheter, säger Mikael Ögren.

Bara i hans hus finns ett 20-tal lägenheter.

Läs ocksåPlanerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”
Ett kakfat med kakor och ett exemplar av tidningen Hem & Hyra som ligger på ett bord.
Beskedet om att hyresvärden skulle sätta in nya persienner istället för de som slängdes i samband med fönsterrenoveringen firades med kaffe och kaka.

Enligt Svenska Hus har de erbjudit hyresgästerna att sätta in persienner – men det stämmer inte enligt hyresgästerna. Det har hela tiden handlat om rullgardiner och aldrig varit tal om persienner. Så det råder olika uppfattningar.

Gäller bara de tre hyresgästerna

Svenska Hus ombud är Henrik Kjellgren som är vd på Kanslihuset. Han bekräftar vidare att hyresnämndens beslut inte påverkar några andra hyresgäster och det betyder inte att de som vill ha persienner nu kommer att få det.

Annons

– Det här handlar om tre hyresgäster så det har ingen inverkan på andra, säger Henrik Kjellgren.

Läs ocksåAnn-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”Ann-Christin Hartelius

Att det bara är de som klagat som nu får rätt till persienner tycker hyresgästerna är konstigt. Det hade varit lätt för hyresvärden att bara sätt upp sådana från början.

I hyresnämndens beslut står det ingenting om när persiennerna ska sättas in. Och varken Mikael, Malin eller Ingrid har hört något från Svenska Hus.

– Vi har inte fått dem än så man kanske inte ska ropa hej, men det är klart att det är ett jättebra besked, säger Malin Jönsson.

Enligt Henrik Kjellgren får hyresgästerna och hyresvärden göra upp om datum.

Fakta: Måste värden sätta in persienner?

Persienner kan vara bästa botemedlet mot värme men de är ingen självklarhet i din lägenhet. Få fall har prövats juridiskt. Eftersom hyresvärden gav med sig i Mikael och Malins fall prövades det inte i sak och hyresnämnden tog inte ställning.

Läs mer här: Om praxis och om hur många grader det får vara i en lägenhet innan det blir farligt för hälsan.

Fakta: Detta har hänt
  • I årsskiftet 2022/2023 börjar hyresvärden ett fönsterbyte. Under renoveringen kastas persienner.
  • Efter det hittar hyresgästerna i husen på lite olika lösningar, vissa sätter upp egna gardiner, rullgardiner eller persienner.
  • I april 2023 skickar tre hyresgäster in en ansökan till hyresnämnden. De skriver att de behöver persienner för att inte få solsting.
  • Svenska Hus allmänna hållning är att persienner inte ingår i lägenhetens standard och i normalfallet sätter de inte in några.
  • I början av februari kommer beslutet att värden måste sätta in persienner i de rum där det tidigare fanns.
    Läs mer här: Deras hem överhettas
Läs också Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.