Annons

Pilotprojekt ska överbrygga kulturskillnader

Jönköping Vätterhem har startat ett pilotprojekt med bostadsintroduktion för nyanlända. Genom projektet hoppas man kunna överbrygga kulturskillnader och underlätta för bovärdarna. Nästa steg kan bli att utöka projektet till att gälla alla nyinflyttade.

Inflyttningarna av nyanlända har inte varit helt okomplicerade. Hyresgästerna har hamnat i ett glapp mellan socialtjänsten och bostadsföretaget.  Eftersom bostadsbolagets bovärdar är fysiskt närvarande i bostadsområdena,  har de fått besvara frågor som egentligen inte rör deras yrkesområde, berättar Maria Carelli-Martinsson, integrationsstrateg på Vätterhem

– Det kan vara frågor om var bussen går, hur man söker försörjningsstöd och var man köper sängar till barnen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

I samarbete med Jönköpings kommun har Vätterhem därför startat upp ett pilotprojekt för att skapa nya rutiner. Vätterhem erbjuder förstahandskontrakt till familjer som kommunen väljer ut. Kommunen har tillsatt en ny funktion som kallas bostadskonsulenter. De ska fungera som en brygga mellan bostadsbolagen och kommunen. Tillsammans med en bostadskonsulent får de nya hyresgästerna en fördjupad introduktion vid kontraktsskrivning. I grunden handlar det om vilka rättigheter och skyldigheter man har som hyresgäst. 

– Introduktionen handlar om allt från att visa lägenheten och närmiljön till hur man agerar i tvättstugan och källsorterar.

Annons

Bostadskonsulenten gör sedan regelbundna uppföljningar under de följande sex månaderna hos de nya hyresgästerna. 

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Projektet omfattar ett hundratal lägenheter utspridda över Vätterhems alla bostadsområden. Än så länge är inte alla lägenheter fyllda. Projektet löper till den sista december i år. 

– Resultatet har varit positivt så här långt, konstaterar Maria Carelli-Martinsson.

Annons

Nu diskuterar Vätterhem om man ska utöka projektet till att gälla alla nyinflyttade.

Läs ocksåHyresgäst tar strid för få behålla sin extra lägenhet: "Behöver den till aktiehandel"Vätterhem i Jönköping vill vräka mannen med hänvisning till att han är skriven på en annan adress. Men mannen menar att han behöver en extra lägenhet för att bland annat bedriva aktiehandel.

– Det finns ett behov bland alla grupper att lära sig mer om exempelvis sophanteringen. 

Läs också Drog egna rörledningar – orsakade vattenskador för hundratusentals kronor Värden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.