Annons

Pilotprojekt ska överbrygga kulturskillnader

Jönköping Vätterhem har startat ett pilotprojekt med bostadsintroduktion för nyanlända. Genom projektet hoppas man kunna överbrygga kulturskillnader och underlätta för bovärdarna. Nästa steg kan bli att utöka projektet till att gälla alla nyinflyttade.

Inflyttningarna av nyanlända har inte varit helt okomplicerade. Hyresgästerna har hamnat i ett glapp mellan socialtjänsten och bostadsföretaget.  Eftersom bostadsbolagets bovärdar är fysiskt närvarande i bostadsområdena,  har de fått besvara frågor som egentligen inte rör deras yrkesområde, berättar Maria Carelli-Martinsson, integrationsstrateg på Vätterhem

– Det kan vara frågor om var bussen går, hur man söker försörjningsstöd och var man köper sängar till barnen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I samarbete med Jönköpings kommun har Vätterhem därför startat upp ett pilotprojekt för att skapa nya rutiner. Vätterhem erbjuder förstahandskontrakt till familjer som kommunen väljer ut. Kommunen har tillsatt en ny funktion som kallas bostadskonsulenter. De ska fungera som en brygga mellan bostadsbolagen och kommunen. Tillsammans med en bostadskonsulent får de nya hyresgästerna en fördjupad introduktion vid kontraktsskrivning. I grunden handlar det om vilka rättigheter och skyldigheter man har som hyresgäst. 

– Introduktionen handlar om allt från att visa lägenheten och närmiljön till hur man agerar i tvättstugan och källsorterar.

Annons

Bostadskonsulenten gör sedan regelbundna uppföljningar under de följande sex månaderna hos de nya hyresgästerna. 

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Projektet omfattar ett hundratal lägenheter utspridda över Vätterhems alla bostadsområden. Än så länge är inte alla lägenheter fyllda. Projektet löper till den sista december i år. 

– Resultatet har varit positivt så här långt, konstaterar Maria Carelli-Martinsson.

Annons

Nu diskuterar Vätterhem om man ska utöka projektet till att gälla alla nyinflyttade.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Det finns ett behov bland alla grupper att lära sig mer om exempelvis sophanteringen. 

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.