Annons

Platen vill höja hyran vid nyår

Motala Motalas största hyresvärd Platen vill höja hyran med en procent från 1 januari. Det motsvarar cirka 50 kronor för en genomsnittstrea.
Foto: Jenny Knutsson
Bostadsstiftelsen Platen vill höja hyran vid nyår.

– Det är ett ganska försiktigt yrkande som grundar sig på de allmänna kostnadsökningar vi har för löner, vatten, fjärrvärme med mera. Sen har vi vår stora utmaning och det är ju underhållet där vi har en långsiktig plan, säger Platens vd Lars Åke Landén.

Men Hyresgästföreningens förhandlare Carina Johansson menar att nivån är för hög.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Om man tittar på vilka kostnadsökningar Platen har så är en procent för mycket, säger hon.

Carina Johansson är inte helt främmande för att gå med på en höjning, men anser att den ska vara lägre.

– Hur mycket lägre får vi ta vid förhandlingsbordet. Men de har till exempel varit duktiga på att få ner räntorna och låsa sina lån på vettiga nivåer, säger Carina Johansson.

Annons
Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Samtidigt har den kommunala bostadsstiftelsen satsat hårt på underhåll den senaste tiden, bland annat med omfattande renoveringar på Ekön. När standarden höjs så höjs även hyran, men hyresgäster som väljer att behålla sina lägenheter efter renoveringen får rabatt på hyresökningen under fem år.

– Det är bra för hyresgästerna men det kostar förstås pengar för Platen, säger Carina Johansson.

Lars Åke Landén bekräftar att stiftelsen jobbat en hel del med sina lån.

Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

– Vi har suttit i en position där vi inte kommit åt de låga räntorna. Men vi har haft några milda vintrar och överskottet därifrån har vi lagt på underhåll men även på att lösa in lån i förtid för att kunna få del av den låga räntenivå som gäller nu, säger han.

Parterna har haft ett inledande möte men hyresförhandlingen väntas ta fart på allvar först nästa vecka.

Annons

– Jag upplever att Platen är generösa med underlag och det gör det lättare för mig och förhandlingsdelegationen att ta ställning till kravet, säger Carina Johansson.

Hyreskravet på en procent motsvarar 8,75 kronor per kvadratmeter och år, vilket är ungefär samma nivå som man begärde inför 2017. Då slutade hyreshöjningen på 0,62 procent efter förhandlingen med Hyresgästföreningen.

Platen har cirka 5 700 lägenheter i Motala kommun.

Läs också Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år Värd tog ut halv miljon i överhyra – hyresgästen Lars: "Dålig stil" Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.