Annons

Politiken styr över hyresrätterna

Eskilstuna ​Charles Dalström i Eskilstuna skulle vilja köpa sin lägenhet – men får inte. I grannstaden Västerås är det tvärtom – där uppmuntras ombildning till bostadsrätt.

​Stadsdelen Fröslunda i Eskilstuna präglas av en 50-talsaktig småstadscharm. Kring det stenlagda torget finns det mesta som de boende behöver – apotek, bank, bibliotek, konditori, frisör och loppis. I Fröslunda har allmännyttiga Kommunfastigheter största delen av sitt lägenhetsbestånd – totalt bor här nästan 1 400 hyresgäster. Men bland dem som Hem & Hyra träffar en solig oktoberförmiddag på torget, står hyra inte högt i kurs. I stället hägrar möjligheten att en gång kunna äga sitt boende.– Jag har inte pengar nu, men jag skulle gärna vilja köpa. Inte den jag har nu, men gärna en lägenhet centralt, säger Kim Nguyen.

Annons
Charles Dalström bor tillfälligt i en hyresetta i närbelägna stadsdelen Nyfors. Han har hyrt i hela sitt liv, men går nu i köpetankar. Tanken på att kunna tjäna pengar på sitt boende lockar.
– I slutändan betalar man ju till sig själv, i stället för till en hyresvärd. Och så får man inreda på sitt eget vis utan något tjall, säger han.
Skulle du kunna tänka dig att köpa din lägenhet, om det gick?
– Definitivt, om jag fick ett bra pris. Det är ju det som styr.
Men även om Charles Dalström kan tänka sig att köpa sin sin lägenhet av allmännyttan så är det inte möjligt. Han bor i en kommun som inte har några planer på att sälja sina hyresrätter. Enligt Eskilstunas ledande s-politiker Hans Ekström är det dock inget principiellt ställningstagande som ligger bakom beslutet.
– De ombildningar till bostadsrätt som sker i dag runt om i landet behöver inte vara fel. Det beror på hur det ser ut i en stad. I Eskilstuna har vi relativt få lägenheter centralt, i ett attraktivt läge. Dem säljer vi absolut inte! Dels tycker vi att man ska kunna ha möjlighet att hyra centralt, dels behövs det en blandning av olika typer av boendeformer i ett område, säger han.
Men han utesluter inte att utförsäljningar kan komma att ske i framtiden, just för blandningens skull.
– I Eskilstunas ytterområden, där vi har mycket hyresrätter, kan det bli aktuellt. Det är tråkigt när en fastighetsägare dominerar en stadsdel, det blir ingen bra stad.
I borgerligt styrda Västerås, däremot, är situationen en helt annan. Det har redan sålts 188 lägenheter och ytterligare 4 200 kan bli aktuella.
På det här sättet hoppas kommunen få in pengar till att bygga nya hyresrätter, och till att rusta upp befintliga fastigheter med, enligt kommunalrådet Elisabeth Unell (m).
– Och så möter vi ett önskemål. Vi skulle inte sälja om ingen ville köpa, säger hon.
Även Elisabeth Unell pratar om vikten att ha en bra blandning av olika sorters bostäder i en stadsdel.
– Vi har ju väldigt många hyresrätter centralt. Därför har vi valt ut ett antal fastigheter där som vi erbjuder till ombildning.
Vad säger du till den som inte har råd att köpa sin lägenhet?
– Det där tittar vi på när vi går in i det här. Men det är ju en majoritet av hyresgästerna som ska säga ja till en ombildning.

Annons
Läs också Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare Experter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption” Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.