HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Politiska förändringar oroar hyresgäster

Kalmar Nybro Bostad, NBAB, och Nybro Brunn har gått samman i en och samma styrelse. Det har väckt oro hos NBAS,s cirka 2 000 hyresgästerna som är rädda för hyreshöjning.
Hans Johansson och Björn Johansson från Hyresgästföreningen och Christina Davidsson, kommunalråd i Nybro.

Bolagsförändringarna har varit föremål för en politisk process i flera år. Vid årsskiftet blev två styrelser en när det kommunala bolaget Nybro Bostad AB, NBAB, och Nybro Brunn gick samman.

Kommunfullmäktige i Nybro har gett de båda bolagen förtroende att äga, förvalta och underhålla kommunens alla fastigheter. NBAB fortsätter att äga hyresbestånden, medan Nybro Brunn äger fastigheterna för all kommunal verksamhet. De senare fastigheterna har stora underhållsbehov.

Läs ocksåSmå bolag ger unga hyresrabatt

Förändringen motiveras bland annat med att man ser stordriftsfördelar med att kommunens fastighetsavdelning respektive NBABs fastighetsavdelning samlas under NBABs organisation. Förändringen innebär också att NBAB kommer bygga ut sitt kontor då ett tiotal anställda från kommunens tekniska förvaltning flyttar över till dem.

Cirka 2 000 hyresgäster berörs av förändringarna som har skapat stor oron bland dem. Hyresgästföreningen bjöd därför in hyresgästerna för att möta politiker och bostadsbolag. Moderator var Björn Johansson, regionordförande i Hyresgästföreningen. Hyresgästernas frågor handlade främst om hur förändringarna kommer påverka hyresnivån.

– Vi är rädda för att vi hyresgäster nu ska betala underhållet för förskolor och annan kommunal verksamhet, säger Nils-Erik Gustafsson, hyresgäst.

Läs ocksåLaholmshems boende får hyreshöjning

Svaret var eniga från panelen bestående av Sulev Pull, numera vd för den gemensamma styrelsen hos NBAB och Nybro Brunn, kommunalråd Christina Davidsson (c) och oppositionsråd Mikael Swanström (s). Förändringarna kommer på inte drabba hyresgästerna ekonomiskt på något sätt.

– Bolagen har numera samma styrelse, men de förblir två ekonomiska enheter med särredovisning. Hyresgästerna ska inte betala för underhåll av de kommunala verksamheternas fastigheter.

Läs också Hyrorna klara i Sandviken Uppsalahem internationellt miljöprisat Karlskronahem höjer hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.