HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Privata hyror klara i tre av fem Blekingekommuner

Karlshamn Nu har Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen enats om nästa års hyror. Efter slutförda förhandlingar landar höjningarna på runt 0,5 procent.

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har olika syn på resultatet.

– 0,5 och 0,4 procent är ju knappt lönt att förhandla om, det kostar också för fastighetsägarna att förhandla. Sen har man valt i förhandlingsdelegationen att godta det här ändå för att det ska bli klart till årsskiftet, säger Tommy Svensson, regionchef för Fastighetsägarna i Blekinge.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

– Med hänsyn till de höga yrkandena får man ändå tycka att det här är ett resultat som speglar det rådande läget och att hyresgästerna bör få se det också.

De förutsättningar som avgjorde nivån på överenskommelsen är det låga ränteläget och inflationstakten som är mycket liten.

Inför förhandlingarna presenterade Fastighetsägarna en lista på frågor som de ville diskutera för att kunna komma överens om en grund att utgå ifrån. Bland annat ville de att utvecklingen av de kommunala taxorna skulle spela in på ett annat sätt och att hyresgästernas värderingar ska få genomslag i hyressättningen.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Har de här punkterna haft någon effekt?

– Nej, det kan jag inte säga. Vi tyckte att det hade varit bra om vi hade kunnat komma överens om vad vi ska förhandla om, säger Tommy Svensson.

Är det inte hyreshöjningen ni förhandlar om?

Läs ocksåFler kämpar för att få ekonomin att gå ihop – stor oro för hyreshöjningJanor Ahmed

– Ja, det är hyresnivån. Då vill vi komma fram till hur man förhandlar om det.

Han utvecklar med att de vill komma överens om vad det är som motiverar en hyreshöjning.

– Det är i synnerhet kostnadsökningarna som gör att man behöver höja hyrorna. Sen finns det inget stöd för det i lagen utan det är bruksvärdet som gäller. Men vi som äger frågan, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, har ett ansvar att upprätthålla det här systemet med förhandlingar. Då är det viktigt att det finns en trovärdighet i det systemet.

Påverkar inte kostnadsutvecklingen alls?

– Jo, det gör det, men det är frågan om hur mycket det ska påverka. Det är det vi förhandlar om.

När det gäller Ronneby och Karlskrona sitter parterna fortfarande vid förhandlingsbordet. I båda fallen arbetar de med systematisk hyressättning där hyrorna skiljer sig åt mellan olika områden beroende på bland annat tillgång till service.

Är det svårare att komma överens när det är differentierade hyror?

– Ja, man måste titta hur det ser ut och till de överenskommelser som finns sedan tidigare, säger Sara Holmqvist.

Fakta: Hyreshöjningar i Blekinge 2016

Sölvesborgshem: 0 procent

Fastighetsägarna, Sölvesborg: 0,41 procent (1,81–2,21)

Fastighetsägarna, Olofström: 0,48 procent (1,99)

Karlshamnsbostäder: 0,5 procent

Olofströmshus: 0,5 procent

Fastighetsägarna, Karlshamn: 0,5 procent (1,48–1,88, snitt 1,68)

Fastighetsägarna, Karlskrona: 0,6 procent (1,76–2,56)

Heimstaden, Karlskrona: 0,6 procent

Ronnebyhus: 0,1–0,9 procent (i snitt 0,5 procent, yrkande i snitt 2,1 procent)

Fastighetsägarna, Ronneby: 0,4–0,9, snitt 0,625 (1,51–2,21, snitt 1,91)

Heimstaden, Ronneby: 0,9 procent

Karlskronahem: 0,2–1,0 procent, i snitt 0,6 procent (1,3)

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Gustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.