HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Privatvärdar vill höja hyran

Västra Götaland Balder vill höja hyran 3 procent, GFR upp till 5 procent. Hyresgästföreningens utgångspunkt är att hyran inte ska höjas alls.

Det är laddat för strid i årets hyresförhandlingar.

Hyresgästföreningen både i Västra Sverige och nationellt har gått ut med kravet att hyrorna inte ska höjas alls under 2016. Hyreshöjningarna har de senaste åren legat över inflationen och räntenivåerna är historiskt låga. Det innebär att fastighetsägarna blivit mer än väl kompenserade för de allmänna prisökningarna i samhället, anser Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta"Henrik Krantz, vd AF Bostäder, och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Denna åsikt delas dock inte alls av några de största privatvärdarna i regionen. Fastighetsägarna GFR, som organiserar en rad privatvärdar i Storgöteborg, kräver hyreshöjningar upp till 5 procent. Höjningskraven gäller Göteborg, Mölndal, Härryda, Kungsbacka, Partille, Öckerö, Ale och Kungälv.

Fastighetsägarna motiverar kravet med att hyresnivån bättre ska motsvara ”hyresgästernas värderingar av läge, standard och förvaltningskvalitet”. Hyresgästföreningen tillbakavisar dock detta och pekar på enkätundersökningar genomförda både av HGF själva och av SCB. Där framgår att hyresgäster hos privatvärdar i genomsnitt är mindre nöjda än hyresgäster hos allmännyttan.

– Vill Fastighetsägarna höja hyrorna med hänvisning till förvaltningskvalitet har de fortfarande en rejäl hemläxa att göra, säger Pedram Kouchakpour, förhandlingschef hos Hyresgästföreningen i västra Sverige.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Fastighets AB Balder, med dotterbolaget Din Bostad, vill ha 3 procents höjning i snitt. Även detta krav avfärdas av Hyresgästföreningen.

Här kan du se en lista över alla krav på hyreshöjningar som hittills kommit in i Västra Götaland.

Läs också Nya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss" Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt" Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.