Annons

Protester mot stor köksrenovering i Rinkeby

Järva Stockholmshem ska renovera 497 kök i Rinkeby. Men många hyresgäster tänker inte godkänna upprustningen och hyreshöjningen på 745 kronor.
Foto: Kenneth Samuelsson
Reijo Krogell och Leif Engvall menar att många hyresgäster Stockholmshems lägenheter i Rinkeby kommer att säga nej till köksrenoveringen.

Stockholmshem har stött på patrull inför sin renovering vid Valla torg i Årsta. Men även hyresgäster i Rinkeby tar nu strid mot bolaget.

Inför den kommande renoveringen hölls den 3 oktober ett informationsmöte för hyresgästerna på Axbyplan, Ljungbyplan och Mjölbyplan i Rinkeby. Men enligt Reijo Krogell i den lokala hyresgästföreningen kommer många hyresgäster inte att godkänna renoveringen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Redan efter mötet var det ungefär 100 hyresgäster som skrivit på en namninsamling mot renoveringen och det är nog fler i dag. Det kommer att bli strid om det här, säger han.

Skälet till missnöjet är enligt Reijo Krogell, som sitter med i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation som förhandlar hyrorna med Stockholmshem, att han och andra hyresgäster anser att Stockholmshem frångått det ursprungliga avtalet om renoveringen.

Enligt avtalet som förhandlats fram mellan Hyresgästföreningen och Stockholmshem år 2013 ska hyresgästerna erbjudas två olika upprustningsnivåer: 128 kronor i månaden för en enkel renovering där köksluckor, blandare och bänkar byts och 695 kronor för en helrenovering av köket exklusive vitvaror.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Men när Stockholmshem går ut med information inför renoveringen kräver de en hyreshöjning på 745 kronor, då ingår en helrenovering av köket inklusive nya vitvaror. Men Stockholmshem har tagit bort möjligheten att välja ett billigt upprustningsalternativ på 128 kronor som finns inskrivet i avtalet från 2013. Reijo Krogell säger att en representant hävdat att alla kök måste helrenoveras eftersom kökkstommarna är i för dåligt skick för att ha kvar.

Annons

– Men stommarna är inte i så dåligt skick. Vi kommer att stå på oss för att det gamla avtalet ska gälla.

Hyresgästen Leif Engvall bor också i området men har inte bestämt sig för om han ska godkänna renoveringen.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

– Det behövs renoveras men jag tycker inte att allt måste bytas i köken. 700 kronor är väl saftigt tycker jag. Sedan kommer de att byta stammar om några år och då blir det ännu en höjning, säger han.

En som gärna får sitt kök renoverat är Biyar Sadi. Men han tycker hyreshöjningen på 700 kronor är för hög.

– Det skulle vara okey med 300 kronor. Men det bästa vore om de renoverade hela lägenheten renoverad för cirka 1 000 kronor, säger han.

Annons

Houman Sayedi, hyresförhandlare på Stockholmshem skriver i en kommentar: 

”Inför upprustning ser vi alltid över vilka behov fastigheten har och vår bedömning är att köken i Rinkeby har ett stort renoveringsbehov. Vi kan tyvärr inte erbjuda en enklare upprustning i det här fallet även om vi hade önskat det, att endast byta köksluckor och bänkskiva löser inte de problem som vi ser idag.”

Enligt Stockholmshem ska renoveringen vara klar 2018 och hyran höjas i två steg med 372 och 373 kronor per år, totalt 745 kronor. Om höjningen blir verklighet kommer hyran för en trerummare på 79 kradvatmeter att vara 6 656 kronor efter höjningen. Utöver det kompenseras hyresgästerna med en gratis månadshyra. För att renoveringen ska bli av krävs att hyresgästerna skriver på, i annat fall är Stockholmshem tvungna att gå till hyresnämnden för att driva igenom renoveringen.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.