Annons

Råd om bränder lockade många

Motala Vissa saker tål att upprepas hur många gånger som helst. Som hur man ska agera om det börjar brinna hemma. Det blev hyresgäster i Tegelviken påminda om när brandkåren kom på besök.
Foto: Jenny Knutsson
, ,

Kjell Zingmark från räddningstjänsten i Motala-Vadstena böjer sig ner över kroppen som det slår upp lågor från och börjar jobba med filten, från huvudet och neråt. Lågorna kvävs snabbt.

Lyckligtvis är det bara en docka som brinner och alltihop är en övning inför hyresgäster i olika åldrar som nyfiket följer den arrangerade insatsen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är Hyresgästföreningen i samarbete med hyresvärden Platen som har bjudit in Kjell Zingmark, som är brandman och utbildningsledare, till en informationsträff i bostadsområdet Tegelviken i Motala.

– Det är ett bra initiativ. Vi kommer gärna ut och informerar om hur man ska tänka och göra om det börjar brinna hemma. Det är ju lite speciellt i hyreshus, säger han.

Kjell Zingmark påminner till exempel om att man ska stanna i sin egen lägenhet om det börjar brinna hos grannen och inte springa ut i trapphuset.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

– Varje hyreslägenhet är en egen brandcell som ska klara att stå emot i 30 minuter. Den giftiga röken som kan finnas i trapphuset gör dig medvetslös på tre andetag. Så stanna inne och meddela via SOS eller visa genom ett fönster att du finns i lägenheten. Om det inte är din egen lägenhet det brinner i, för då ska du gå ut och stänga dörren efter dig.

Han betonar också vikten av att ha brandvarnare hemma och oftast fler än en.

Annons

– Det bör finnas en i varje sovrum och en i hallen på varje våningsplan. Sedan är det bra att ha brandsläckare och brandfilt hemma också.

Läs ocksåSkulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronorPommes frites brann i köket

Malin Karlsson, som bor i Tegelviken, har brandfilt i lägenheten.

– Vi fick den faktiskt i inflyttningspresent, säger hon.

Men hon tycker egentligen att det är något som hyresvärden borde hålla med, vilket till exempel det kommunala bostadsbolaget i Boxholm, Boxholmshus, gör.

Kjell Zingmark tycker att Platen och många andra hyresvärdar jobbar bra med brandsäkerhet. Men det finns undantag.

– Jag tycker att det är för enkelt att bli hyresvärd i dag. I många andra sammanhang ska det vara diplom, kurser och licenser men hyresvärd kan vem som helst bli. Jag tycker att det borde krävas någon form av certifiering, även för riktigt små värdar som kanske bara hyr ut ett rum till en student. Det borde vara krav på att man får lära sig om brandsäkerhet men även andra saker innan man får hyra ut, säger Kjell Zingmark och betonar samtidigt att det är hans privata synpunkter och inte räddningstjänstens.

Annons

Någon brandbil att titta närmare på finns inte på plats. Verkligheten kom i vägen.

– Vi har haft en olycka på riksväg 50 i dag och det blev en ganska långdragen insats, berättar Kjell Zingmark.

Han menar att det inte behöver vara en nackdel att inte ha en brandbil att visa upp, eftersom ett spännande räddningsfordon lätt tar uppmärksamheten från de viktiga saker han vill förmedla.

– Jag gick hit mest för barnens skull, men det är bra saker att bli påmind om också, säger Malin Karlsson.

Och för hennes barn, Moltas och Molly, blev det nog en minnesvärd upplevelse. De fick hjälpa till att släcka en låtsasbrand med en riktig brandsläckare.

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.