Annons

Ramavtal för över 100 000 privata hyresgäster

Stockholm Hyrorna höjs med 1,2–3,0 procent från den 1 juni. Det är innehållet i det ramavtal som tecknats och som berör över 100 000 hyresgäster i privatägda fastigheter i Stockholms stad.

– Det här kan vara historiskt, kanske vårt sista ramavtal, säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

Han syftar då förstås på den förändring av bostadspolitiken som regeringen är på väg att genomföra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Nästa år kan vi ha helt andra lagar att utgå ifrån och då är kanske ett sådant här ramavtal inte ens är möjligt att träffa, säger Terje Gunnarson.

Han är därför mycket nöjd med att Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna träffat en överenskommelse.

– I en tid då hela systemet är så ifrågasatt av statsmakten har parterna tagit sitt ansvar.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

I fjol blev det inget ramavtal och det har man sviter av än i dag.

Annons

– Fortfarande finns det runt 150 privata fastighetsägare som inte är klara med förhandlingarna om 2007 års hyror, berättar Terje Gunnarson.

Eftersom det i år finns ett ramavtal så förväntas förhandlingarna om hur mycket de enskilda fastighetsägarna får höja sina hyror gå betydligt snabbare.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

– De stora majoriteten av de privata fastighetsägarna sköter sin verksamhet väl och de flesta av dem kommer också att vara klara med sina nya hyror före den 1 juni. Deras hyresgäster slipper då också någon retroaktiv hyra. Den enkla-re hanteringen gör även att vi på Hyresgästföreningen kan koncentrera oss mer på de fastighetsägare som är besvärliga, säger Terje Gunnarson.

Vad gäller nivån på ramavtalet så har parterna utgått från avtalet hos det största allmännyttiga bolaget, Svenska Bostäder, som i snitt ger en höjning på 2,2 procent från den 1 mars. Att höjningen för de enskilda privata lägenheterna kan variera mellan 1,2 och 3,0 procent beror på skillnader i lägenheternas karaktär, standard, läge och nuvarande hyresnivå.

För vissa fastigheter, där det finns särskilda skäl, kan hyrorna också hamna utanför ramavtalet.

Annons

Fastighetsägarna Stockholms vice vd, Tore Ljungkvist, tycker i ett pressmeddelande att nivån på ramavtalet är lite för låg, men är nöjd med att höjningarna kan variera.

– Det är bra att vi har kommit fram till en överenskommelse i år, konstaterar han.

Terje Gunnarson, Hyresgästföreningen, tycker att man fått ett bra avtal.

– Ja, särskilt med tanke på inflationen och räntehöjningarna. Vår delegation har gjort ett bra jobb.

Läs också Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.