HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ramavtal för över 100 000 privata hyresgäster

Stockholm Hyrorna höjs med 1,2–3,0 procent från den 1 juni. Det är innehållet i det ramavtal som tecknats och som berör över 100 000 hyresgäster i privatägda fastigheter i Stockholms stad.

– Det här kan vara historiskt, kanske vårt sista ramavtal, säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

Han syftar då förstås på den förändring av bostadspolitiken som regeringen är på väg att genomföra.

Läs ocksåHyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta"Henrik Krantz, vd AF Bostäder, och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Nästa år kan vi ha helt andra lagar att utgå ifrån och då är kanske ett sådant här ramavtal inte ens är möjligt att träffa, säger Terje Gunnarson.

Han är därför mycket nöjd med att Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna träffat en överenskommelse.

– I en tid då hela systemet är så ifrågasatt av statsmakten har parterna tagit sitt ansvar.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

I fjol blev det inget ramavtal och det har man sviter av än i dag.

– Fortfarande finns det runt 150 privata fastighetsägare som inte är klara med förhandlingarna om 2007 års hyror, berättar Terje Gunnarson.

Eftersom det i år finns ett ramavtal så förväntas förhandlingarna om hur mycket de enskilda fastighetsägarna får höja sina hyror gå betydligt snabbare.

Läs ocksåNya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss"Rödmålad brukslänga i trä, blommor i rabatten, en allé med träd som börjar gå från grönt till gult, Ljusne, ADR Fastigheter höjde hyran utan att förhandla, tidigare Anera/Hälsinge kulturfastigheter

– De stora majoriteten av de privata fastighetsägarna sköter sin verksamhet väl och de flesta av dem kommer också att vara klara med sina nya hyror före den 1 juni. Deras hyresgäster slipper då också någon retroaktiv hyra. Den enkla-re hanteringen gör även att vi på Hyresgästföreningen kan koncentrera oss mer på de fastighetsägare som är besvärliga, säger Terje Gunnarson.

Vad gäller nivån på ramavtalet så har parterna utgått från avtalet hos det största allmännyttiga bolaget, Svenska Bostäder, som i snitt ger en höjning på 2,2 procent från den 1 mars. Att höjningen för de enskilda privata lägenheterna kan variera mellan 1,2 och 3,0 procent beror på skillnader i lägenheternas karaktär, standard, läge och nuvarande hyresnivå.

För vissa fastigheter, där det finns särskilda skäl, kan hyrorna också hamna utanför ramavtalet.

Fastighetsägarna Stockholms vice vd, Tore Ljungkvist, tycker i ett pressmeddelande att nivån på ramavtalet är lite för låg, men är nöjd med att höjningarna kan variera.

– Det är bra att vi har kommit fram till en överenskommelse i år, konstaterar han.

Terje Gunnarson, Hyresgästföreningen, tycker att man fått ett bra avtal.

– Ja, särskilt med tanke på inflationen och räntehöjningarna. Vår delegation har gjort ett bra jobb.

Läs också Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt" Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.