Rättslig tvist om vem som ska förhandla hyror i Karlshamn

Karlshamn En privat hyresvärd i Karlshamn sade upp avtalet om förhandlingsordning med Hyresgästföreningen, och fick rätt i hyresnämnden. Nu ska hovrätten pröva fallet.

Fastighetsägaren Leonard Thernström äger i dagsläget över 100 lägenheter i Karlshamn, som i sin tur förvaltas av Thernströms Förvaltning AB. Fastighetsägaren och Hyresgästföreningen har haft ett avtal om så kallad förhandlingsordning för flera av fastigheterna. Avtalet innebär bland annat att hyresvärden inte får lov att höja hyran utan att först förhandla med Hyresgästföreningen.

Men i höstas valde Leonard Thernström att säga upp avtalet. Bland annat hänvisar han till att hyresgästerna då slipper det tillägg på hyran som varje månad går till Hyresgästföreningens arbete. Han menar också att det ändå ligger i hans intresse att hantera de boende professionellt.

Läs ocksåSå illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstagEn hand knackar på grön dörr. En kvinna tittar rakt fram.

– Vi tycker inte att det finns någon mening med att ha en förhandlingsklausul, säger Leonard Thernström. Jag kan inte höja mina hyror och missköta mina hyresgäster, då är det ingen som vill bo hos mig. Då går ju mitt företag omkull.

Hyresgästföreningen vände sig till hyresnämnden för att få uppsägningen prövad. I samband med det gick fastighetsägaren med på att behålla avtalet om förhandlingsordning för flera fastigheter. Men i övrigt gick hyresnämnden på värdens linje. Bland annat hänvisade man till Hyresgästföreningens egen enkät bland de boende, som bara kunde bevisa att knappt var tredje hyresgäst vill ha kollektiva förhandlingar.

Om färre än hälften av hyresgästerna vill ha kvar förhandlingsordningen är det inte rätt att tvinga hyresvärden att behålla den, resonerade hyresnämnden. Därmed skulle avtalet upphöra per den sista december i fjol.

Läs ocksåDyrt för värdar att inte hyresförhandla – får betala skadestånd: ”Närmast ren lagtrots”En husfasad och en lagbok.

Nu ligger ärendet hos hovrätten, dit Hyresgästföreningen har överklagat. Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Persson menar att tillräckligt många av de boende har aviserat att de vill slippa förhandla själva, och påpekar att en fastighetsägare av den här storleken tjänar på ett avtal om kollektiv förhandling.

– Varför ska man inte ha det, om man är en seriös fastighetsägare? Som vi ser det är det en rättighet och ett skydd för hyresgästerna att ha en förhandlingsordning, säger Magnus Persson.

Tvisten berör sammanlagt ett 30-tal hyresgäster på Hantverkaregatan 10, Lotsgatan 26, Bergsgatan 28, Erik Dahlbergsvägen 15 och Kungsgatan 46. Ungefär lika många lägenheter har i dag kvar sin tidigare förhandlingsordning, enligt Leonard Thernström. Tills vidare, åtminstone.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

– Vi får se hur det blir med det i fortsättningen, säger han.

Fakta: Hyressättnings-avgift

Hyresgäster i hus som omfattas av avtal om förhandlingsordning betalar varje månad en så kallad hyressättningsavgift som går till förhandlingsarbetet. Avgiften är tolv kronor och dras på hyresavin.

Läs också Konflikten över i Aneby - nu vill värden förhandla hyrorna Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.