Regeringen avkrävs ansvar

Jämtland Stadsomvandlingen i Kiruna och Gällivare smyger framåt. 4 100 lägenheter ska rivas och ersättas med dyr nyproduktion. Nu kräver Hyresgästföreningen att regeringen tar sitt ansvar.
,

Det ska rivas tusentals lägenheter i Kiruna och Gällivare. Tusentals lägenheter måste byggas för att ersätta det rivna. Tusentals lägenheter som sannolikt får en helt annan hyra. En mycket högre hyra.

Och för de boende i Kiruna och Gällivare finns inte alternativet att flytta till en annan del av staden. Det finns till exempel inte förorter på det sättet. Det finns inte heller närliggande städer på pendlingsavstånd.

Läs ocksåHyresgästföreningen stäms – vägrar lämna ut alla handlingar om hyranNiclas Sundell, Hyresgästföreningen och Sebastian Ländin, Urban Rights.

Allt handlar om att statens gruvbolag LKAB kort och gott underminerar marken när malmen bryts. Verksamheten kryper sakta men säkert in under bostäderna. 

”Samtidigt som nuvarande hyresgäster påverkas ekonomiskt får det allmänna full kostnadstäckning för de kostnader som stadsomvandlingen medför. Allmänna byggnader som stadshus, badhus, skolor med mera ersätts till fullo.” Det skriver bland andra Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande och Henry Magnusson, regionchef på Hyresgästföreningen i Norrland, i ett brev till regeringen. 

– Det är inte rimligt att människor som påverkas negativt av denna stadsomvandling ska tvingas betala för statens gruvdrift ur den egna plånboken samtidigt som det allmänna får full kostnadstäckning, säger Marie Linder i en kommentar till brevet.

Läs ocksåDroppen blev när två tvättmaskiner blev en: "Går inte i ett hyreshus"En kvinna tar ut tvätt ur en tvättmaskin. En annan kvinna står bredvid.

Hyresgästföreningen kräver i brevet att regeringen tar sitt ägaransvar. Det kan enklast ske genom att regeringen kort och gott kräver att det egna bolaget, LKAB, ska se till att hyresgästerna blir skadeslösa.

– Vi föreslår att regeringen genom ett ägardirektiv till LKAB uppdrar åt bolaget att vidta de åtgärder som krävs för att nuvarande hyresgäster inte ska drabbas ekonomiskt av stadsomvandlingen, säger Henry Magnusson.

– Vi i Hyresgästföreningen har förhandlat med LKAB i drygt ett års tid. Vi har ett bra samtalsklimat men tiden går och vi har ännu inte nått en överenskommelse med bolaget. Det finns nu en stor oro bland hyresgästerna och frågan måste få en lösning.

Läs ocksåKritiserad förhandlingsmodell ska utvärderas interntHyresgästföreningens förbundsstämma 2025.

Hyresgästföreningen konstaterar att även ett statligt bolag givetvis ska skötas affärsmässigt. Men ett statligt bolags verksamhet ska inte drabba människor ekonomiskt, anser Marie Linder:

– Bolagets verksamhet blir en viktig fråga för våra politiker när kommuninvånarna riskerar att få betala dyrt för en verksamhet som ett statligt bolag bedriver. Vi hoppas därför att den nya regeringen nu tar sitt ansvar och ser till att människor inte drabbas ekonomiskt av stadsomvandlingen.

Läs också Så ska hyresgästernas trygghet bli en valfråga: ” Vi står vid ett vägskäl” Trots chockhöjningar: Hyresgästföreningen ska inte förhandla parkeringshyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.