Annons

Regeringens svar till FN om ”renovräkningar”

Stockholm I våras varnade två FN-rapportörer regeringen för att Hemblas affärsmetoder strider mot mänskliga rättigheter och tvingar bort hyresgäster från sina hem. Nu har bostadsminister Per Bolund (MP) svarat på brevet. Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, tycker inte att bostadsministern ser sitt ansvar.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Bostadsminister Per Bolund (MP) har nu svarat på FN-kritiken om så kallade renovräkningar.

Hem & Hyra har tidigare berättat om brevet som de två FN-rapportörerna har skrivit till ett flertal länders regeringar där de varnar för så kallade renovräkningar. Rapportörerna anklagar det amerikanska riskkapitalistbolaget Blackstone för att deras affärsmetod, som bygger på att köpa upp fastighetsbestånd i så kallade utsatta områden, renovera lägenheterna och höja hyrorna kraftigt, strider mot de mänskliga rättigheterna. De menar att de höga hyrorna tvingar bort hyresgäster från sina hem.

”Vi är bekymrade över att regeringen har accepterat den här finansieringen av prisvärda bostäder och inte sett till att reglera den, särskilt när regeringen har en skyldighet att säkerställa tillgång till bostäder till rimliga priser för alla enligt de mänskliga rättigheterna.”, skriver de i brevet, som Hem & Hyra har tagit del av.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Sverige var brevet ställt till utrikesminister Margot Wallström (S), men det är Finansdepartementet som tagit hand om brevet. Där nämner FN-rapportörerna hyresvärden Hembla (före detta D.Carnegie) som ett exempel på ett bolag som sysslar med renovräkningar. Blackstone äger 66 procent av Hembla.

Nu har bostadsminister Per Bolund (MP) svarat i form av ett kort brev ställt till FN-rapportören Leilani Farha:

”Jag välkomnar kritiken men kan försäkra att Sveriges regering har en nära bevakning över situationen för låginkomsthushåll på bostadsmarknaden”, skriver han bland annat. 

Annons
Läs ocksåFN-rapportörer varnar för Hembla som fastighetsägare

Han hänvisar till det gemensamma avtalet som Sveriges allmännytta (tidigare SABO), Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen kom fram till 2017, där de arbetade fram en avtalsmall som frivilligt kan användas av lokala parter som vill teckna så kallade samrådsavtal inför genomgripande renoveringar och ombyggnader.

”Housing is a human right and the Swedish government will continue to work together with the municipalities, who have the responsibility to plan for the housing supply for all, to ensure that the public commitment will continue to be strong regarding housing issues.”

Här finns hela brevet att läsa i sin helhet.

Läs ocksåNy rapport: Pyramidspel med lägenhetsrenoveringar

Hem & Hyra har försökt att nå Per Bolund för kommentar, men han hänvisar till brevet som kommentar.

Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, tycker inte att bostadsministern ser sitt ansvar.

Annons

– Det är anmärkningsvärt och tyvärr lite skrämmande att Per Bolund inte ser sitt ansvar. Det är hans parti som gått med på 73-punktsprogrammet där reformer för fri hyressättning ingår. Det är hans parti som i Stockholm gått med på att allmännyttan i förorter med många låginkomsttagare ska kunna ombildas, säger hon.

Marie Linder säger att de som utgör hyresmarknadens parter arbetar för att ha så bra förhandlingar och överenskommelser som möjligt, men att ansvaret för att alla medborgare i Sverige ska ha trygga hem ligger inte på dem.

– Staten Sverige har genom sina politiker skrivit under att rätten till bostad är en mänsklig rättighet. Då ligger ansvaret på politiken, oavsett regering. Just nu kan jag bara konstatera att politiken misslyckas fatalt med att ta det ansvaret.

Läs också Valsätrabesök i ny dokumentär om global bostadskris Beslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringar Tillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.