Rekordbelopp i retroaktiv hyra efter seg tvist
Att tvisten dragit ut på tiden beror på att hyrorna i huset på Råsundavägen 31 i Solna blivit ifrågasatta från flera håll. Wåhlin Fastigheter har i tur och ordning hävdat att man ska jämföra med Hammarby sjöstad, att hyran i Solnas allmännyttiga företag Signalisten är underprissatt och att Sveriges hyressättning strider mot EG-rätten.
– Jag är jätteglad, det känns jättebra allting utom hyresnivån, jublar Gunilla Åberg, som drivit ärendet under alla år. De vill ha marknadshyror och produktionshyror och försöker ta hjälp av EG, men de fick hålla sig inom Solna.
Av de fyra delarna är det bara en hon är besviken på – hyran. Hyresnämnden har tidigare fått bakläxa på lika höga hyror. När den fick frågan för andra gången kom de fram till samma nivå men med andra argument. För en tvåa på 71 kvadratmeter betalade hyresgästerna innan tvisten 3.700 kronor i månaden. Fastighetsägarna ville höja till 7.400 och hyran blev 6.300 kronor per månad. För hyresgästerna innebär det mellan 100.000 och 150.000 i retroaktiv hyra.
– Vi har varit tydliga till våra medlemmar med att de ska lägga undan pengar och att det värsta som kan hända är fastighetsägarens yrkande. Har de lyckats spara så har de förhoppningsvis en liten slant över på sparkontot nu, säger Gunilla Åberg.
– Det är principerna som varit viktiga att få fastslagna: det är hyrorna i Solna man ska jämföra med, bruksvärde gäller oavsett vad det kostat att bygga om, konstaterar Hyresgästföreningens förbundsjurist P-G Nyström.
Vilka konsekvenser får domen?
– Svårt att säga, men den är principiellt intressant. Det har tagits upp nya grejer i det här målet, som inte prövats tidigare. Hyresvärden ifrågasatte bruksvärdessystemet, men det står pall.
Vad har prövningen kostat?
– Jag har inga belopp, men det blev en dyr process för båda parter. I tid har det gått åt oändligt med arbete.
Var det värt det?
– Ja, i grunden handlar det om bruksvärdessystemets vara eller icke vara. Därför anser vi att det är värt det. Många medlemmar tycker säkert att det är just det här vi ska driva, att försvara ett system som faktiskt fungerar.