Annons

Rekordbelopp i retroaktiv hyra efter seg tvist

Solna Hyrorna för sju hyresgäster i Solna är nu fastslagna. Tvisten har pågått sedan 1999 då lägenheterna byggdes om. Hovrätten fastställde hyresnämndens tidigare beslut, trots att den tidigare konstaterat att de nivåerna var för höga. På sju år innebär det upp till 150.000 kronor i retroaktiva hyra.

Att tvisten dragit ut på tiden beror på att hyrorna i huset på Råsundavägen 31 i Solna blivit ifrågasatta från flera håll. Wåhlin Fastigheter har i tur och ordning hävdat att man ska jämföra med Hammarby sjöstad, att hyran i Solnas allmännyttiga företag Signalisten är underprissatt och att Sveriges hyressättning strider mot EG-rätten. 

– Jag är jätteglad, det känns jättebra allting utom hyresnivån, jublar Gunilla Åberg, som drivit ärendet under alla år. De vill ha marknadshyror och produktionshyror och försöker ta hjälp av EG, men de fick hålla sig inom Solna.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Av de fyra delarna är det bara en hon är besviken på – hyran. Hyresnämnden har tidigare fått bakläxa på lika höga hyror. När den fick frågan för andra gången kom de fram till samma nivå men med andra argument. För en tvåa på 71 kvadratmeter betalade hyresgästerna innan tvisten 3.700 kronor i månaden. Fastighetsägarna ville höja till 7.400 och hyran blev 6.300 kronor per månad. För hyresgästerna innebär det mellan 100.000 och 150.000 i retroaktiv hyra.

– Vi har varit tydliga till våra medlemmar med att de ska lägga undan pengar och att det värsta som kan hända är fastighetsägarens yrkande. Har de lyckats spara så har de förhoppningsvis en liten slant över på sparkontot nu, säger Gunilla Åberg.

– Det är principerna som varit viktiga att få fastslagna: det är hyrorna i Solna man ska jämföra med, bruksvärde gäller oavsett vad det kostat att bygga om, konstaterar Hyresgästföreningens förbundsjurist P-G Nyström.

Annons
Läs ocksåStaten vill höja hyran med 80 procent för Tommys slitna statartorp: ”Blåser det ute så viftar gardinerna”Bilden visar köket i ett 1800-talstorp och hyresgästen Tommy Bordon.

Vilka konsekvenser får domen?

– Svårt att säga, men den är principiellt intressant. Det har tagits upp nya grejer i det här målet, som inte prövats tidigare. Hyresvärden ifrågasatte bruksvärdessystemet, men det står pall.

Vad har prövningen kostat?

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

– Jag har inga belopp, men det blev en dyr process för båda parter. I tid har det gått åt oändligt med arbete.

Annons

Var det värt det?

– Ja, i grunden handlar det om bruksvärdessystemets vara eller icke vara. Därför anser vi att det är värt det. Många medlemmar tycker säkert att det är just det här vi ska driva, att försvara ett system som faktiskt fungerar.

Läs också Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på" Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat" ”Spring” i huset inte skäl för vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.