Annons

Rekordhöjning i Alingsås – kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjning

Alingsås Nära 3 000 hyresgäster i Alingsås kan vänta kraftiga hyreshöjningar vid årsskiftet. Det kommunala bostadsbolaget Alingsåshem höjer hyran med 5,4 procent vilket är den högsta höjningen inför 2025 så här långt. "Det är svårt att vara nöjd med en så här pass hög höjning", säger Hyresgästföreningens förhandlare Jesper Lissmark.
Alingsåshem och Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Foto: Kajsa Wedberg/Nils-Olof Larsson
Alingsåshem står för den hitintills största hyreshöjningen inför 2025.

Drygt 2 900 hushåll som hyr av kommunala Alingsåshem kommer se en kraftigt höjd hyra under nästa år. Bostadsbolaget hade yrkat på en höjning med 12,2 procent, men efter förhandling stannade hyreshöjningen på 5,4 procent, vilket är den högsta höjningen i landet så här långt.

– Höjningen är lägre än förra året, det är en bra utveckling, men det är fortfarande en väldigt hög höjning. Vi hoppas att om utvecklingen ser ut som den gör nu vad det gäller räntor och inflationen så kan vi se rimligare hyreshöjningar i framtiden, säger Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

Inte aktuellt med skiljeman

Om Hyresgästföreningen och bostadsbolaget inte kommer överens om en ny hyra så kan de vända sig till Hyresmarknadskommittén. Kommittén kommer sedan med medlingsbud eller bestämmer hur mycket hyrorna ska höjas. När Hyresgästföreningen och bostadsbolag står långt ifrån varandra är det inte helt ovanligt att någon av parterna vänder sig till Hyresmarknadskommittén, men det var aldrig aktuellt i det här fallet berättar Jesper Lissmark.

– Med tanke på hur förhandlingen utvecklade sig så nådde vi ett läge där vi kunde teckna avtal. För oss är det viktigt att vi inte lägger avgörandet i någon annans händer. Dessutom vill vi inte ha en utdragen process där hyresgästerna drabbas av retroaktiva höjningar, säger han.

Även från Alingsåshems sida är man nöjda med att ha nått en överenskommelse.

Läs ocksåTvärvändningen – här ”slipper” hyresgästerna plötsligt hyreshöjning: ”Ljusare moln på himlen”MKB:s logga i ett kollage.

– Vi hade aldrig några tankar på att stranda förhandlingen utan vi är nöjda över att vi nått en överenskommelse, säger Britt-Inger Wallin, affärsområdeschef bostäder på Alingsåshem. 

Britt-Inger Wallin är affärsområdeschef bostäder på Alingsåshem och hon är nöjd över att de nått en överenskommelse kring hyreshöjningen.

Högsta höjningen

Höjningen på 5,4 procent är den högsta av årets färdiga förhandlingar. Höjningen innebär att hyran för en genomsnittstvåa på 60 kvadratmeter höjs med 329 kronor vilket kan jämföras med bolagets krav på 742 kronor.

Annons

– Man är aldrig nöjd, men speciellt inte när det handlar om den här typen av höjningar, säger Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåDubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”Tvådelad bild: Porträttfoto på Magnus Lager i färgglad rutig skjorta, Hoforshus-skylt på en tegelfasad med fönster. Hyreshöjning Hoforshus 2025

Höjningarna är högst i landet, vad tänker du om det?

– Förhandlingarna är lokala och beror på lokala faktorer. Men jag tror att det likt andra ställen i landet är lägre än förra året. Vi är nöjda med att vi nått en överenskommelse så det inte blir några retroaktiva höjningar. Vi förstår att det är en höjning som är på en nivå att det påverkar väldigt mycket. Vi förstår om det kommer reaktioner på det, säger Jesper Lissmark.

Trots höjningen så menar Alingsåshem att man hade behövt mer pengar för att klara det kommande underhållet.

– Jag har ingen åsikt om vart vi ligger på listan. Vi yrkade på en högre höjning och hade behövt de pengarna för att klara vårt underhåll. Vi måste prioritera varje år, det handlar inte om akuta åtgärder utan snarare om sånt som vi vill få gjort, till exempel måla trapphus. Till sådana åtgärder räcker inte alltid pengar med tanke på de senaste årens extremt höga kostnadsökningar på bland annat fjärrvärme, säger Britt-Inger Wallin, affärsområdeschef bostäder på Alingsåshem.

Höga taxor bakom höjning

Såväl Hyresgästföreningen som Alingsåshem säger att den största anledningen till den höga höjningen är att priset på bland annat vatten och fjärrvärme ökat kraftigt.

Annons

– Höjningen täcker inte våra kostnadsökningar fullt ut, men under de förutsättningar vi har känns det positivt att vi har enats om en ny hyresnivå, säger Britt-Inger Wallin, affärsområdeschef bostäder på Alingsåshem.

Hur ser ni på att kostnaderna har ökat så kraftigt för de boende de senaste åren på allt, inte bara hyror?

– Det är en jättesvår avvägning, så är det. Vi försöker ta hänsyn till bägge sidor, men vi måste titta till bolagets bästa, säger Britt-Inger Wallin, affärsområdeschef bostäder på Alingsåshem.

Undantaget från höjningen på 5,4 procent är området Ingared som får 2,6 procent i hyreshöjning.

Fakta: Så går det i hyresförhandlingarna

Läs också Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printer Betalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.